Τσακαλωτος: Γιατί ψηφίσαμε “παρών” σε διατάξεις για τα κόκκινα δάνεια

Τσακαλωτος: Γιατί ψηφίσαμε “παρών” σε διατάξεις για τα κόκκινα δάνεια

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των “ένδεκα” απαντά στην κριτική για τη στάση του νέου κόμματος στο επίμαχο νομοσχέδιο.

Απάντηση στην κριτική που δέχτηκαν οι βουλευτές της “Νέας Αριστεράς” για το “παρών” στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι ψήφισαν παρών «μόνο στις διατάξεις που ενσωματώνουν την ευρωπαϊκή οδηγία του 2021 που βάζει κανόνες στη λειτουργία των servicers και που σύσσωμη η αντιπολίτευση το ζητούσε από το 2021».

Ο κ. Τσακαλωτος αναφέρει στην ανάρτησή του τα εξής: «Επειδή από χθες κυκλοφορούν διάφορα fake news σχετικά με την ψήφο μας για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια, ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα: Πρώτον, η Νέα Αριστερά καταψήφισε το νομοσχέδιο. Και το καταψήφισε γιατί απέχει πολύ από τη δική μας αντίληψη για την αντιμετώπιση του ζητήματος του ιδιωτικού χρέους, για το οποίο έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν ολοκληρωμένη πρόταση, με δίκαιες ρυθμίσεις και προστασία των δανειοληπτών και της κύριας κατοικίας και κανόνες διαφάνειας και ισονομία.

»Δεύτερον, ψηφίσαμε “παρών” μόνο στις διατάξεις που ενσωματώνουν την ευρωπαϊκή οδηγία του 2021 που βάζει κανόνες στη λειτουργία των servicers και που σύσσωμη η αντιπολίτευση το ζητούσε από το 2021. Ψηφίσαμε έτσι, επειδή η χώρα είναι υποχρεωμένη να ενσωματώνει τις οδηγίες, αλλά και επειδή κάνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό το επιβεβαιώνουν και οι φορείς, όπως οι δικηγόροι και οι δανειολήπτες. Δεν τις υπερψηφίσαμε γιατί το βήμα αυτό είναι δειλό και δεν συνοδεύεται από συνολική αναμόρφωση του πλαισίου του ιδιωτικού χρέους. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση κινήθηκε στη λογική του “πολύ λίγο, πολύ αργά”. Αυτή είναι μια σωστή κριτική.

»Τρίτον, ως προς τις τρεις διατάξεις της ονομαστικής ψηφοφορίας, ψηφίσαμε “παρών” γιατί είναι διατάξεις της οδηγίας. Εδώ να πούμε και ότι οι διατάξεις αυτές δεν λένε αυτά που διαβάζουμε δεξιά κι αριστερά. Ούτε αφήνουν τους servicers χωρίς εποπτεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε προβλέπουν ακατάσχετο λογαριασμό για τους servicers. Ειδικά για το τελευταίο, μεταφέρεται υποχρέωση της οδηγίας που επιβάλλει στους servicers να βάζουν τα λεφτά που εισπράττουν από τους δανειολήπτες για την αποπληρωμή των δανείων τους σε ξεχωριστό λογαριασμό που προστατεύεται.

»Το ακατάσχετο δεν αφορά λογαριασμούς των servicers αλλά τους λογαριασμούς που μπαίνουν τα λεφτά των δανειοληπτών. Αλλιώς οι δανειολήπτες θα κινδύνευαν από κατασχέσεις για χρέη του servicer. Αυτό θέλαμε; Η Νέα Αριστερά ήρθε για να δώσει τις μάχες απέναντι στην κυβέρνηση της δεξιάς και να αγωνιστεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Ο εγκλωβισμός σε συζητήσεις εντυπώσεων, και μάλιστα εσφαλμένων, δεν μας αφορά. Και δεν αφορά και κανέναν», καταλήγει ο κ. Τσακαλώτος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι