“Τσακώθηκαν” για τα μικροτσίπ Κινέζοι και Ολλανδοί

“Τσακώθηκαν” για τα μικροτσίπ Κινέζοι και Ολλανδοί

«Η δημιουργία τεχνολογικών εμποδίων και τα πλήγματα στις βιομηχανικές αλυσίδες εφοδιασμού θα οδηγήσουν μόνο σε αντιπαράθεση. Ο κινεζικός λαός έχει επίσης νόμιμο δικαίωμα στην ανάπτυξη, και καμία δύναμη δεν μπορεί να σταματήσει την επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη και πρόοδο της Κίνας», είπε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, καθώς οι νέες ολλανδικές πολιτικές για τις εξαγωγές μικροκυκλωμάτων (τσιπ) απειλούν να επηρεάσουν τις διμερείς σχέσεις.

«Η αποσύνδεση και η διακοπή των δεσμών δεν οδηγούν πουθενά και η συνεργασία είναι η μοναδική επιλογή», δήλωσε ο Σι στον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στη διάρκεια συνάντησής τους στο Πεκίνο, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

Νωρίτερα φέτος, η ολλανδική κυβέρνηση άρχισε να αρνείται τη χορήγηση αδειών σε συγκεκριμένα υλικά σε μικροκυκλώματα υπολογιστών, υποκύπτοντας σε πιέσεις των ΗΠΑ. Ομως η Ολλανδία βρέθηκε σε μεγάλη αμηχανία, επειδή αυτό επηρεάζει και την δική της οικονομία, καθώς η Κίνα και η Ταϊβάν είναι οι μεγαλύτεροι πελάτες των ολλανδικών εταιρειών για τσιπ.

Οι συνομιλίες του Ρούτε στο Πεκίνο αναμενόταν να επικεντρωθούν στους εξαγωγικούς περιορισμούς, καθώς η Κίνα απειλεί έμμεσα να στραφεί σε ανταγωνιστές των ολλανδικών εταιρειών. Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός δήλωσε, μετά τις συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο στο Πεκίνο, πως η ολλανδική κυβέρνηση «θα κάνει ό,τι μπορεί» επί του θέματος και ότι «οι ολλανδικοί εξαγωγικοί περιορισμοί δεν είχαν στόχο συγκεκριμένα την Κίνα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι