Τσαβούσογλου: Η Τουρκία διακόπτει την συμφωνία για τους πρόσφυγες με την Ελλάδα
07/06/2018Σε νέα πρόκληση προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σύμφωνα με την Χουριέτ τόνισε ότι η Άγκυρα διακόπτει την συμφωνία με την Ελλάδα για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών, σε αντίποινα για τους «8» Τούρκους αξιωματικούς.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σημείωσε μάλιστα ότι «αυτό που κάνει η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι οι περισσότεροι πραξικοπηματίες επιλέγουν την Ελλάδα για να διαφύγουν και τόνισε ότι «αυτό το θέμα η Τουρκία πρέπει να το λύσει».
Ανέφερε βέβαια ότι αυτήν την στιγμή υπάρχει μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επανεισδοχή των προσφύγων και των μεταναστών που θα συνεχίσει να υλοποιείται, αλλά με την Ελλάδα, είπε, ότι αυτή η συμφωνία παίρνει τέλος.
Καταλήγοντας ωστόσο είπε ότι η διαδικασία δεν έχει τελειώσει και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συζητά με την Ελλάδα.
Τι απαντούν διπλωματικές πηγές
«Ατυχή» χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές την δήλωση Τσαβούσογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στη διμερή συμφωνία με τη Ελλάδα για την επαναπροώθηση προσφύγων.
«Αυτό που προαναγγέλλει ο κ. Τσαβούσογλου το έχει ήδη πράξει από το 2017» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας πάντως ότι «σε κάθε περίπτωση η λειτουργία του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να παραβιάζουν ορισμένοι το διεθνές δίκαιο».
Δεν επηρεάζεται η κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας
Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σχολιάζοντας τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για πάγωμα της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα, αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
«Η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας δεν επηρεάζεται από τη δήλωση Μεβλούτ Τσαβούσογλου και υπάρχει κεφάλαιο στην κοινή δήλωση που καλύπτει το θέμα των επανεισδοχών. Το πρωτόκολλο επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας αποτελεί διεθνή σύμβαση και πρέπει επομένως η Τουρκία να ακολουθήσει την ορθή, προβλεπόμενη διπλωματική οδό για οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή».
Επικοινωνία Τσίπρα – Καμμένου
Επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα είχε ο Πάνος Καμμένος λίγο πριν μπει στην Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τελευταίες τουρκικές απειλές, όπως εκφράστηκαν δια στόματος Τσααβούσογλου, για πάγωμα της σύμφωνιας για την επανεισδοχή προσφύγων – μεταναστών στην Τουρκία. Μια σύμφωνία πάντως που δεν είχε περπατήσει ούτως ή άλλως.
Επιπλέον ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναμένεται θέσει εμφατικά και τις απειλές του Τούρκου Αντιπροέδρου για απαγωγή των 8 από την χώρα μας. Στην αιχμή των παρεμβάσεων του φυσικά θα βρεθεί και το ζήτημα της παρατεινόμενης κράτησης των Ελλήνων Στρατιωτικών.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε σήμερα στην ουσία, πως ο λόγος για τον οποίο παγώνει η συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό είναι η “απαράδεκτη” στάση της Ελλάδας σε ότι αφορά το θέμα των 8 τούρκων αξιωματικών.
ΝΔ: Απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας
«Η Τουρκία ακυρώνει μονομερώς μια διμερή συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων, επικαλούμενη την απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατικής χώρας» αναφέρει η ΝΔ για τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μ Τσαβούσογλου, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την στάση αυτή της Τουρκίας.
«Η στάση της αυτή είναι απαράδεκτη και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται. Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου η Τουρκία να τεθεί προ των ευθυνών της» αναφέρει η ΝΔ.
Ερώτηση Κεφαλογιάννη στην ΕΕ
Σε ποιες ενέργειες και κυρώσεις προτίθεται να προβεί κατά της Τουρκίας, ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής την ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης , μετά τις «προκλητικές, απαράδεκτες και εκβιαστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου περί διακοπής της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, στην κατεπείγουσα ερώτηση που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει ότι « η τουρκική πλευρά με τη στάση της αυτή δεν υπονομεύει απλώς τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη σταθερότητα στην περιοχή αλλά κυρίως την ευρωπαϊκή της προοπτική».