Τσαβούσογλου στο Politico: “Οι κυρώσεις θα καταστρέψουν τα πάντα”

Στις 6 Οκτωβρίου και με νέα σύνθεση οι διερευνητικές με την Τουρκία

Συνέντευξη στο Politico έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «τυχόν περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας θα καταστρέψουν τον διάλογο με τις Βρυξέλλες» και ότι «ο διάλογος πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη, ώστε κανείς να μην μπορεί να δικαιολογήσει περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας».

Το Politico αναφέρει ότι η Τουρκία άλλαξε πολιτική προς την Ευρώπη επειδή “τα βρίσκει σκούρα” πλέον με τον Μπάιντεν, αλλά ο Μεβλούτ Τσαβουσογλου το αρνήθηκε και είπε ότι «αρχίσαμε να δίνουμε θετικά μηνύματα επειδή εκλάβαμε ότι με την κοινή δήλωση της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου η Ευρώπη άπλωνε φιλικά το χέρι της προς την Τουρκία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ανταποκριθήκαμε», είπε. «Η γλώσσα που χρησιμοποίησαν οι ηγέτες της ΕΕ τον Οκτώβριο ήταν “απειλητική”, ενώ η γλώσσα τον Δεκέμβριο ήταν “καλύτερη”, παρότι εξακολουθούσε να περιέχει σημεία με τα οποία δεν συμφωνούμε».

«Αν ξαναρχίσει ο διάλογος, θα συνεχίσουμε να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας όπως κάναμε και κατά το παρελθόν. Χρειαζόμαστε καλύτερη συνεργασία, περισσότερες δεσμεύσεις και από τις δύο πλευρές και η Τουρκία θα τηρήσει τις δικές της. Αν επανέλθουν οι διαπραγματεύσεις, η Τουρκία θα κάνει αυτό που πρέπει σε όλους τους τομείς», είπε.

Ένας από τους τομείς όμως είναι και τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιοσύνης. Ο Τσαβουσογλου είπε ότι η Τουρκία προχωρεί σε αλλαγές. «Τώρα, ανεξάρτητα από τη σχέση μας με την ΕΕ, εστιαζόμαστε σε μεταρρυθμίσεις περισσότερο από ποτέ. Είχαμε τραύματα στο παρελθόν,απόπειρα πραξικοπήματος… τώρα εργαζόμαστε πάνω στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε για αυτά χτες γι΄αυτό το ζήτημα και θα γίνει μια σοβαρή μεταρρύθμιση στον τομέα, καθώς και στον τομέα της δημοκρατίας, της οικονομίας», είπε. «Οι μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν να αλλάξει το κλίμα, ειδικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αν και δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα αλλάξει η ατμόσφαιρα καθ’ ολοκληρίαν».

Για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά είτε δεν ρωτήθηκε, είτε δεν θέλησε να απαντήσει.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπερασπίστηκε την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S400, το οποίο ανησυχεί τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και ώθησε τις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στην ‘Αγκυρα, επισημαίνει το Politico.

«Το συζητήσαμε και του είπα ότι η πρότασή μας προς την προηγούμενη διοίκηση βρίσκεται στο τραπέζι, για τη δημιουργία μιας κοινής ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει τους ισχυρισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών πολύ προσεκτικά και το ΝΑΤΟ πρέπει να μετέχει σε αυτό», ανέφερε και προσέθεσε ότι «αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορούμε να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το θέμα, αντί για κυρώσεις».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υπογράμμισε ότι «αυτό που είπα ήταν πολύ ξεκάθαρο: αν δεν έχουμε εγγυήσεις για την αγορά συστημάτων αεροπορικής άμυνας από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή από άλλους συμμάχους πρέπει να αναζητήσουμε άλλες εναλλακτικές».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx