Τσεχία: Υπέβαλαν κατά λάθος σε άμβλωση μια έγκυο που είχε πάει για τσεκ απ

Θεμιστοκλέους: Έχουμε αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού

Νοσοκομείο της Πράγας ζήτησε συγγνώμη σήμερα από μία γυναίκα, την οποία υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα σε ακούσια διακοπή της κύησης, καθώς οι νοσηλευτές την μπέρδεψαν με άλλη ασθενή.

Η μία από τις γυναίκες, έγκυος, προσήλθε στο νοσοκομείο για να υποβληθεί στον τακτικό έλεγχό της, ενώ η άλλη είχε προγραμματισθεί για απόξεση μήτρας. Και οι δύο γυναίκες ήταν ασιατικής καταγωγής και είχαν άδεια μόνιμης παραμονής στην Τσεχία, όπως μετέδωσαν τα τοπικά ΜΜΕ. Ομως εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι η έγκυος ήταν ήδη τεσσάρων μηνών και οι γιατροί θα έπρεπε να είχαν προβληματισθεί.

Το προσωπικό του νοσοκομείου τις μπέρδεψε και υπέβαλε σε απόξεση μήτρας την έγκυο ασθενή που είχε πάει για απλό έλεγχο και η οποία έχασε το έμβρυο που κυοφορούσε. «Δυστυχώς, πρόκειται για  ανθρώπινο σφάλμα, για ανθρώπινη αστοχία», δήλωσε σήμερα στον Τύπο ο Γιαν Κβάτσεκ, διευθυντής του νοσοκομείου Bulovka στην Πράγα.

Ο ίδιος επισήμανε πως το νοσοκομείο «λυπάται βαθιά για αυτό το τραγικό λάθος και προσφέρει ψυχολογική βοήθεια στην ασθενή, η οποία έχει αδιαμφισβήτητα το δικαίωμα να λάβει αποζημίωση», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι στο λάθος που έγινε έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι οι δύο γυναίκες δεν γνώριζαν την γλώσσα της χώρας.

Ο Μίκαλ Ζίκαν, επικεφαλής του τμήματος γυναικολογίας του νοσοκομείου, δήλωσε πως η ασθενής υπέγραψε ένα έγγραφο στην τσεχική γλώσσα, το οποίο εντούτοις αφορούσε άλλη ασθενή. Η ίδια προφανώς δεν ήξερε τι ανέφερε το έγγραφο. «Τρεις ημέρες νωρίτερα, η ασθενής είχε ενδελεχώς ενημερωθεί, παρουσία ενός διερμηνέα, σε τι ακριβώς θα υποβαλλόταν, που ήταν απλά ένας έλεγχος», είπε ο Ζίκαν σε δημοσιογράφους. Όμως προφανώς η ίδια όταν οδηγήθηκε στο χειρουργείο δεν κατάλαβε ότι θα υποβάλλετο σε απόξεση και νόμιζε ότι απλώς θα την εξέταζαν, μια που δεν είχε καταλάβει ότι το έγγραφο που υπέγραψε ήταν για απόξεση άλλης συμπατριώτισσάς της.

Όσο για τους μαιευτήρες γυναικολόγους που έκαναν την επέμβαση, ο Ζίκαν είπε ότι «δεν μπορούσαν να φαντασθούν ότι είχαν να κάνουν με άλλη ασθενή».

Το νοσοκομείο έθεσε σε διαθεσιμότητα τον υπάλληλο που έδωσε το λάθος έγγραφο στη νοσηλευτρια για να το υπογράψει η ασθενής, ενώ ένας δεύτερος απλώς υποβιβάστηκε.

Η υπόθεση αυτή είναι παρόμοια με εκείνη της Τι-Νχο Βο, μιας Γαλλίδας με καταγωγή από το Βιετνάμ, που έχασε το μωρό της το 1991 έπειτα από ένα ανάλογο λάθος στη Λιόν. Η Τι-Νχο είχε προσφύγει τότε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητώντας να καταδικαστεί το νοσοκομείο για  ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Όμως 12 χρόνια μετά, το 2003, το Δικαστήριο απεφάνθη πως η ακούσια διακοπή της κύησης δεν συνιστά ανθρωποκτονία.

Είναι άγνωστο ποια πορεία θα ακολουθήσει τώρα η Ασιάτισσα που έχασε το μωρό της στην Τσεχία, αλλά και η ασθενής στην οποία έπρεπε να γίνει απόξεση και προφανώς δεν έγινε. Κανονικά οι ασθενείς για απλή εξέταση σε μηχάνημα, πολύ δε περισσότερο για επέμβαση, φέρουν “βραχιολάκι” με τα στοιχεία τους και τσεκάρεται η ταυτότητά τους. Παρότι δηλαδή οι γυναίκες δεν μιλούσαν τσέχικα, το απλό ερώτημα για το όνομά τους, θα είχε αποτρέψει το μοιραίο λάθος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και Bioedge.org

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx