Τσεχία: Κεραυνός τραυμάτισε 18 άτομα που νόμισαν ότι ήταν ασφαλή κάτω από δέντρο

Τσεχία: Κεραυνός τραυμάτισε 18 άτομα που νόμισαν ότι ήταν ασφαλή κάτω από δέντρο

Δεκαοκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν στην Τσεχία μετά από κεραυνό που χτύπησε δέντρο κάτω από το οποίο είχαν κακώς καταφύγει θεωρώντας ότι προστατεύονται, γιατί αγνοούσαν ότι τα ψηλά δέντρα είναι επικίνδυνα ως πόλοι έλξης. Πέντε άτομα έπαθαν ανακοπή και χρειάστηκαν ανάνηψη ενώ ένα παιδάκι κρίθηκε αναγκαίο να διακομισθεί με ελικόπτερο σε ειδικό νοσοκομείο. Άγνωστο γιατί δεν κατέφυγαν στο κάστρο.

Όλα αυτά συνέβησαν χθες το απόγευμα στο πάρκο του κάστρου Vratislavice, που βρίσκεται στην περιοχή Liberec, περίπου 90 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Πράγας.

Επειδή κεραυνοί πέφτουν και το καλοκαίρι στην Ελλάδα, καλό είναι να υπενθυμίσουμε όσα αναφέρει η Πυροσβεστική. Όταν βρέχει και πέφτουν κεραυνοί και βρισκόμαστε σε ανοιχτό χώρο, οπότε δεν έχουμε κάποιο κτήριο να καταφύγουμε, η Πυροσβεστική της Ελλάδας συνιστά και καθίσουμε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσουμε ή να προστατευθούμε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είμαστε σε σε δάσος. Συμβουλεύει να μην καταφεύγουμε ποτέ κάτω από ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.

Επίσης συμβουλεύει να μη στεκόμαστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες και να μην πλησιάζουμε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.) Επισης να απομακρυνόμαστε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού. Αν είμαστε στη θάλασσα, πρέπει να βγούμε αμέσως έξω.

Αν βρισκόμαστε σε πεδινή επίπεδη έκταση και νιώσουμε τις τρίχες των μαλλιών μας να ανασηκώνονται (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), πρέπει να κάνουμε αμέσως βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την επιφάνεια του σώματός μας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας όποιο μεταλλικό αντικείμενο έχουμε επάνω μας.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που μοιράστηκε η πυροσβεστική υπηρεσία δείχνουν δεκάδες προσωπικό και οχήματα έκτακτης ανάγκης στο σημείο.

Οι αξιωματούχοι δεν έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με τους τραυματίες, αλλά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μεταξύ αυτών που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ήταν και παιδιά και ότι το πάρκο φιλοξενούσε εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού.

Ο τσεχικός τηλεοπτικός σταθμός CT 24 μετέδωσε ότι πέντε από τους τραυματίες ήταν παιδιά ηλικίας μεταξύ δύο και 16 ετών και ότι πέντε ενήλικες χρειάστηκαν ανάνηψη στον τόπο του συμβάντος.

Ο εκπρόσωπος του περιφερειακού νοσοκομείου του Λίμπερετς, Vaclav Ricar, δήλωσε στην τοπική εφημερίδα Liberecky Denik ότι δέχθηκε 17 ασθενείς που είχαν όλοι τις αισθήσεις τους. Δεν γνωρίζουμε πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση του παιδιού που διακομίσθηκε με ελικόπτερο και αν είναι καλά όλοι όσοι χρειάσθηκαν ανάνηψη.

Η Τσεχική Δημοκρατία επλήγη από ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ υπήρξαν επίσης αναφορές για πλημμύρες που έπληξαν τμήματα της χώρας.

 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx