Τσιάρας: Κανένας κίνδυνος για τους ανθρώπους από την πανώλη των αιγοπροβάτων, εφ΄όσον τηρούνται οι κανόνες

Τσιάρας: Κανένας κίνδυνος για τους ανθρώπους από την πανώλη των αιγοπροβάτων, εφ΄όσον τηρούνται οι κανόνες

«Κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία δεν υπάρχει από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ύστερα από ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με αφορμή την εκδήλωση της νόσου σε μονάδες στο Δομένικο Ελασσόνας και στα Μετέωρα Τρικάλων.

Στόχος της σύσκεψης ήταν ο καλύτερος δυνατός συντονισμός και η άμεση εφαρμογή των προβλεπομένων από την ΕΕ μέτρων, για την εκρίζωση της νόσου της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών. Ο κ. Τσιάρας διευκρίνισε ότι η νόσος αφορά αποκλειστικά και μόνο στα αιγοπρόβατα και σε καμία περίπτωση δεν μεταδίδεται σε άλλα είδη ζώων.

Παράλληλα τόσο από τους υπευθύνους των κτηνιατρικών υπηρεσιών όσο και από το επιστημονικό προσωπικό της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κατέστη σαφές ότι δεν ενέχει κινδύνους για τη δημόσια υγεία η κατανάλωση γάλακτος και κρέατος, εφόσον τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες από την ΕΕ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας ανακοίνωσε ότι έχουν ανακληθεί οι άδειες όλων των κτηνιάτρων του ΥΠΑΑΤ αλλά και των εποπτευομένων φορέων ώστε κλιμάκια με περίπου 100 κτηνιάτρους να προχωρήσουν στην εφαρμογή και τήρηση των επιβεβλημένων μέτρων, όπως προβλέπονται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Τη Δευτέρα ολοκληρώνεται ο έλεγχος στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ και έως την Παρασκευή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ.

Όπως τόνισε ο υπουργός, όλα τα ζώα που βρίσκονται στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ θα υποβληθούν σε κλινικό έλεγχο, ενώ θα λαμβάνονται δείγματα και για εργαστηριακό έλεγχο. Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνονται ο Κώστας Τσιάρας τόνισε ότι η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών δεν εγκυμονεί κινδύνους για τον άνθρωπο. Επίσης είπε ότι πρέπει να υπάρξει συντεταγμένα απόλυτη τήρηση των κανονισμών της ΕΕ και των μέτρων για την αντιμετώπιση και εκρίζωση της νόσου.

«Δεν χρειάζεται πανικός αλλά σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους», τόνισε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε ότι «η χώρα μας με την πιστή εφαρμογή των μέτρων εκπέμπει ένα μήνυμα σοβαρότητας και ασφάλειας».

Για τον περιορισμό και τελικά εκρίζωση της νόσου πρέπει να υπάρξει, όπως τόνισε ο γγ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος, ειλικρίνεια από τους κτηνοτρόφους ώστε να ενημερώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι κτηνίατροι για την υποψία πιθανού κρούσματος και άμεση αντιμετώπιση και ορθή εφαρμογή των μέτρων.

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει πολλές περιπτώσεις ζωονόσων: την αφρικανική πανώλη των χοίρων, τον κορονοϊό στα μινκ, την ευλογιά στα πρόβατα. Με την πιστή εφαρμογή των πρωτοκόλλων και των μέτρων της ΕΕ οι συγκεκριμένες ασθένειες εκριζώθηκαν και η εφαρμογή τους αναμένεται οδηγήσει σε ανάλογο αποτέλεσμα και της περίπτωσης της πανώλης στα μικρά μηρυκαστικά», εκτίμησε ο κ. Στρατάκος.

Για τη διαχείριση της νόσου, με στόχο την εκρίζωσή της, προβλέπεται θανάτωση και υγειονομική ταφή των άρρωστων ζώων, οριοθέτηση ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από την μολυσμένη εκτροφή, μέτρα στις ανωτέρω ζώνες αλλά και στην Περιφερειακή Ενότητα όπου διαπιστώνεται το κρούσμα.

Τόσο οι εκπρόσωποι των κτηνιατρικών υπηρεσιών όσο και εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας τόνισαν προς τους κτηνοτρόφους ότι το γάλα αφού υποστεί θερμική επεξεργασία υψηλής παστερίωσης, είναι απολύτως ασφαλές για άμεση ανθρώπινη κατανάλωση και μεταποίηση. Και το κρέας μπορεί να καταναλωθεί μόνο μετά από θερμική επεξεργασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι