Τσιόδρας: Αναγκαίο κακό οι μάσκες, στα 8 μέτρα φτάνουν τα σταγονίδια

Πέθαναν δύο μη εμβολιασμένοι γιατροί

Με δίκοπο μαχαίρι παρομοίασε τη μάσκα ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού. Όπως είπε όταν χρησιμοποιείται σωστά είναι χρήσιμη, και αφου άλλαξε και η στάση της ΠΟΥ, την ενστερνίσθηκε και εκείνος ως λύση,παρότι αρχικά επέμεινε επί μήνες ότι η κακή χρήση της είναι επικίνδυνη.

Είπε επίσης ότι δεν συμφωνούσαν όλοι οι λοιμωξιολόγοι στο θέμα της μάσκας, χωρίς να υπεισέλθει όμως σε λεπτομέρειες, δηλαδή αν ήταν εξαρχής οι πιο πολλοί υπέρ της χρήσης της και κυριάρχησε η δική του γνώμη στην πρώτη φάση της επιδημίας.

Πρόσθεσε οτι τώρα πλέον είναι ένα αναγκαίο κακό που πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε και να το εκμεταλλευτούμε σαν ένα προσωπικό απαγορευτικό, ένα προσωπικό lockdown.

«Αυτό πρέπει να γίνει παρά τα επιχειρήματα εναντίον της», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας και αναφέρθηκε σε επιστημονικά επιχειρήματα που και ο ίδιος έχει επισημάνει στο παρελθόν και αφορούν μια ψεύτική αίσθηση ασφάλειας ή μια κακή χρήση.

«Όχι γιατί άλλα έλεγα τότε και άλλα λέω τώρα. Απλά άλλαξαν οι οδηγίες των διεθνών οργανισμών υγείας. Στήριξαν άλλη προσέγγιση, με βάση τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Ο κ. Τσίοδρας, τόνισε ότι με ένα φτάρνισμα, τα μικρά αεροσταγονίδια που εκπέμπουμε μπορεί να φτάσουν τα επτά και τα οκτώ μέτρα απόσταση και να μείνουν στον αέρα για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Η μάσκα πρόσθεσε μπορεί να περιορίσει τη διασπορά και οι μάσκες με τα ειδικά φίλτρα είναι απαραίτητες μόνο στους υγειονομικούς χώρους.

«Δεν τη βλέπουμε μόνη της τη μάσκα αλλά μαζί με την τήρηση των αποστάσεων, την υγιεινή χεριών, την αναπνευστική υγιεινή, τον επαρκή φυσικό αερισμό κλειστών χώρων, ώστε να προλάβουμε και να ελέγξουμε την μετάδοση των αναπνευστικών ιών όχι μόνο του κορωνοϊού αλλά και της γρίπης», σημείωσε.

Τα παιδιά

Για τα παιδιά που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας, είπε ότι δεν θέλει να μπει σε λεπτομέρειες γιατί θα γίνουν ανακοινώσεις από την επιτροπή, αλλά εξαιρούνται παιδιά με σοβαρές παθήσεις.

Συνέστησε  στους εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας και σε συνθήκες ηρεμίας των παιδιών στην τάξη, να δίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τη δυνατότητα στα παιδιά για ένα «διάλειμμα μάσκας», προκειμένου να αποφορτίζονται τα παιδιά και να ενισχύεται η σωστή χρήση της.

Ο κ. Τσιόδρας απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους γονείς, τονίζοντας ότι οι μεγάλοι είναι εκείνοι που δίνουν το παράδειγμα στα παιδιά με τη συμπεριφορά τους. «Αν οι γονείς φοράνε μάσκα όπου απαιτείται, τότε περνάνε το μήνυμα ότι δεν είναι κάτι δυσάρεστο και βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν το σκοπό της χρήσης της και να τη φορούν ως μια ευχάριστη δραστηριότητα και όχι σαν ένα πρόσθετο βάρος»,είπε.

Στα μικρά παιδιά εξήγησε το μήνυμα θα περνά με το παιχνίδι, ενώ «τα μεγαλύτερα θα πρέπει να τα ωθήσουμε στη σωστή πληροφορία, από επίσημες δομές και όχι από ιστοσελίδες που προβάλλουν ψευδείς πληροφορίες ότι δεν υπάρχει ο ιός. Πόσο στεναχωρήθηκα όταν πληροφορήθηκα ότι σε μεγάλο νοσοκομείο της χώρας ασθενής με κορωνοϊό -μάλιστα στα πρόθυρα διασωλήνωσης, αμφισβητούσε την ύπαρξη του ιού», τόνισε.

Ανέφερε επίσης ότι είναι καλό να επιβραβεύουμε τα παιδιά όταν χρησιμοποιούν τη μάσκα και όχι να τα τιμωρούμε όταν δεν τη χρησιμοποιούν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι