Τσίπρας και Ζάεφ οργανώνουν διεθνή εκδήλωση και καθιέρωση “Βραβείου Πρεσπών”

Τσίπρας και Ζάεφ οργανώνουν διεθνή εκδήλωση και καθιέρωση “Βραβείου Πρεσπών”

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ  μέσω φερώνυμων ιδρυμάτων που συνέστησαν, οργανώνουν Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και την Βιώσιμη Ανάπτυξη στις 17 και 18 Ιουνίου, με αφορμή τη συμπλήρωση έξι χρόνων από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Θέλουν να απονέμουν κάθε χρόνο και “Βραβείο Πρεσπών”. Ο πρώτος που θα βραβευθεί θα είναι αμερικανός διπλωμάτης.

Η διάσκεψη συνδιοργανώνεται από το “Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα” και το “Ινστιτούτο Ζόραν Ζάεφ”. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ωδείο Αθηνών. Οργανώνονται οκτώ πάνελ συζήτησης με Ευρωπαίους πολιτικούς και αναλυτές, που προβλέπεται να επικεντρωθούν στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, στην κλιματική κρίση, στην οικονομία και στο μέλλον της Ευρώπης μετά τις ευρωεκλογές. Τα δύο ιδρύματα ή ινστιτούτα συνεστήθησαν πρόσφατα επί τούτου.

Δύο θεματικές ενότητες θα είναι αφιερωμένες στα Βαλκάνια και δύο στις περιφερειακές εξελίξεις και στον ρόλο των διεθνών οργανισμών για την προώθηση της ειρήνης. Μία θεματική θα αφορά στην κλιματική κρίση και στην πράσινη ατζέντα, μία άλλη στις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία και δύο θα αφορούν στο μέλλον της Ευρώπης και στην αντιμετώπιση της ακροδεξιάς.

“Βραβείο των Πρεσπών”

Φιλοδοξία των συνδιοργανωτών είναι η «Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη να λαμβάνει χώρα σε ετήσια βάση, κάθε Ιούνιο, στην επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης των Πρεσπών και να αποτελεί μια σταθερή πρωτοβουλία για τη διαρκή υποστήριξη και την εφαρμογή της Συνθήκης, δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ειρήνης απέναντι στον εθνικισμό που τόσο επικίνδυνος έχει αποδειχτεί στα Βαλκάνια, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή».

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης θα απονέμεται κάθε χρόνο ένα βραβείο Ειρήνης, το “Βραβείο των Πρεσπών”, σε μια προσωπικότητα για τη προσφορά της στην Ειρήνη. Το πρώτο βραβείο θα απονεμηθεί φέτος στον Ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ Μάθιου Νιμιτς, «για την πολύχρονη προσφορά του στην ειρήνη». Ο Νίμιτς από το 1994 έως το 2019 ήταν ο ειδικός αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ για την ελληνοσκοπιανή υπόθεση σχετικά με την ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ο Νίμιτς συμμετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο του CDRSEE (Κέντρο Δημοκρατίας και Συμφιλίωσης Νοτιοανατολικής Ευρώπης).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι