Τσίπρας-Μέρκελ: Η κοινή συνέντευξη Τύπου
10/01/2019“Καλωσορίζω την κ. Μέρκελ σε μια άλλη Ελλάδα από εκείνη που είχε επισκεφθεί τελευταία φορά. Τότε η χώρα μας βρισκόταν στο χείλος της χρεωκοπίας, με την οικονομία να παραπέει, με την κοινωνία να αγωνιά”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει ότι “ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε μέτρα που πολλές φορές ήταν ακατανόητα, άδικα, σκληρά”. “Επουλώνουμε σταδιακά πληγές, κρατώντας όρθια την κοινωνία”, τόνισε ο πρωθυπουργός.
“Η Ελλάδα του 2019 αφήνει πίσω αυτήν την εποχή των ελλειμμάτων, σημειώνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και γίνεται πρωταθλητής στις μεταρρυθμίσεις με τη συναίνεση της κοινωνίας. Οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάστηκαν σκληρά. Το πιο σημαντικό ήταν να καταπολεμήσουμε στερεότυπα: στην Ελλάδα του αυστηρού Γερμανού και στη Γερμανία του τεμπέλη Έλληνα”, συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Συζητήσαμε μία σειρά από θέματα, το δημοσιονομικό πλαίσιο, για την ανάγκη μίας ενιαίας πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση, αλλά και για έναν ισχυρό μηχανισμό επιστροφών μεταναστών» είπε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα στο σημείο αυτό επισήμανε «την πολύ κρίσιμη συνεργασία» που είχε η Ελλάδα με την Γερμανία, όπως είπε, «τις πρώτες κρίσιμες ημέρες της προσφυγικής κρίσης στα ελληνικά νησιά», αναφερόμενος στον ρόλο που έπαιξε η Μέρκελ.
«Έχουμε το θάρρος να λέμε όχι στις φωνές της μισαλλοδοξίας που επιδιώκουν έναν ενισχυμένο ρόλο στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει ότι «ο μεγάλος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι η ανάδειξη των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων».
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη, ότι επισήμανε στην Άγκελα Μέρκελ τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι κυρίαρχες οικονομικές πολιτικές, δηλαδή η λιτότητα, στη ανάπτυξη του «ακροδεξιού λαϊκισμού» και τόνισε ότι αυτή η απειλή είναι «ανάγκη να αντιμετωπιστεί με το δημοκρατικό ανάστημα των Ευρωπαίων πολιτών».
https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/616787572110515/?__xts__[0]=68.ARDgQQOOM3CyfPkh_APG1wg_hMsWm60UGO-w8mhfVzXC1-PxLLIKCGzvmfMsFnIgkHkAYgcJLGSroAArWh_SZGscCYT2kFuikAtPFfyQaJ60ct0Y35r4HsPRPAYjgesdr0JadJRbVzlueYlGvRdf6Aofe5cJvdE8eDMogRI2KyzVM–rbT2oN1AMfD3wTiwLZxrXrnyA8q3rEnIQeJHpMH_xRzBLffzW2iYjgkMQ7cVH_Eg5vyculfEa8X9klWeCiFILYqggvZCt-FQyxnr8h5okrhDxjkJM2zZHumO5yvKngOeqdG6CQYFfx-m8sdIH4Vu6PKPCQS3EjU1j7tsIV03l&__tn__=-R
Βαλκάνια, Τουρκία και αποζημιώσεις
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι συζήτησε με την καγκελάριο για τα Βαλκάνια και για την σημασία που έχει η σταθερότητα στην περιοχή. «Η Συμφωνία των Πρεσπών πιστεύω ότι έχει μεγάλη σημασία και αποτελεί ένα μοντέλο λύσεων για παρόμοιες διενέξεις μεταξύ χωρών», ανέφερε στο συγκεκριμένο σημείο ο πρωθυπουργός.
Είπε επίσης ότι κατά την συνάντηση συζητήθηκε το Κυπριακό, αλλά και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας συνολικά την σημερινή συνάντηση ως «εξαιρετικά εποικοδομητική». Τόνισε επίσης την σημασία που έχει για την χώρα μας η συνεργασία με την Γερμανία, ειδικά τώρα που η Ελλάδα εξέρχεται από την κρίση.
«Δεν ξεχνάμε τις πρόσφατες δυσκολίες, ούτε και τις ιστορικές εκκρεμότητες, όπως οι αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει ότι «προχωράμε μπροστά με τις επενδύσεις και την οικονομική συνεργασία». Τόνισε τέλος ότι «πράγματι κλείνει ένας κύκλος» στην διάρκεια του οποίου έπρεπε να μάθουμε να συνεργαζόμαστε.
Τουρισμό εμείς, μετανάστες εσείς
Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας εμφανίστηκε χαρούμενη για την μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα, τόνισε ωστόσο ότι «δεν είναι το τέλος της μεταρρυθμιστικής περιόδου, αλλά η αρχή μιας μετάβασης».
Είπε επίσης ότι την Παρασκευή θα συναντηθεί με εκπροσώπους της κοινωνίας και της οικονομίας, τονίζοντας ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας. Παραλλήλως εξέφρασε τις ευχαριστίες της που η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ. Για να τονίσει τις στενές σχέσεις των δύο χωρών αναφέρθηκε στα 4 εκατομμύρια Γερμανών τουριστών που επισκέφτηκαν φέτος την Ελλάδα και στις χιλιάδες Έλληνες που ζουν στην Γερμανία.
Η Μέρκελ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στον Τσίπρα που ανέλαβε να διευθετήσει το ονοματολογικό μαζί με τον ομόλογό του Ζάεφ, σημειώνοντας ότι ήταν ένα «δύσκολο έργο». Πρόσθεσε ωστόσο ότι με την «ονομασία Βόρεια Μακεδονία δίνεται σαφήνεια», αλλά και η ευκαιρία στην ΠΓΔΜ να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και «να ολοκληρώσουμε την στρατηγική μας ενότητα», όπως είπε. Σημείωσε τέλος ότι η Ελλάδα είχε μια τελείως διαφορετική συγκινησιακή σχέση με αυτές τις χώρες και για τον λόγο αυτόν είπε ότι δεν μπορεί παρά να συγχαρεί τον Αλέξη Τσίπρα.
Θα τα πω και στον Μητσοτάκη
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις καταγγελίες Μητσοτάκη ότι υπήρξε συνδιαλλαγή, λόγω του θέματος της ΠΓΔΜ, και ότι μετά τις εκλογές θα υπάρξει αλλαγή της οικονομικής πολιτικής η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε αιφνιδιασμένη.
«Δεν υπάρχει καμία σχέση στο ονοματολογικό και στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Είναι απαγορευτικό και με αιφνιδιάζει που μπορεί να συσχετίζεται. Εγώ θα ήθελα να προπαγανδίσω το τέλος της υπόθεσης του ονοματολογικού», είπε η Άγγελα Μέρκελ και πρόσθεσε: «Θέλω να μιλήσω και με τον κ. Μητσοτάκη». Ανέφερε μάλιστα ότι η λύση του ονοματολογικού θα είναι προς το συμφέρον της Βόρειας Μακεδονίας, της Ελλάδας και της Ευρώπης και ότι στα μεγάλα ζητήματα θα έπρεπε να υπάρχει ομοφωνία.
Σε άλλη ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει στις αγορές η Μέρκελ ήταν κάθετη. «Φυσικά» απάντησε για να προσθέσει ότι όλες οι προσπάθειες που κατέβαλε είχαν αυτόν τον σκοπό. «Η Ελλάδα να καταφέρει να σταθεί στα πόδια της και να χρηματοδοτηθεί μόνη της. Να πέσει η ανεργία», όπως είπε χαρακτηριστικά.