Τζο Μπάιντεν: Σε πολιτικούς λόγους αποδίδει την παράταση του πολέμου από τον Νετανιάχου

Προειδοποίηση Μπάιντεν στο Ισραήλ για τη Ράφα - Σε τέλμα οι συνομιλίες στο Κάιρο,

Οπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Ισραηλινός ηγέτης Μπενιαμίν Νετανιάχου ενδέχεται να καθυστερεί τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα για πολιτικούς λόγους, σύμφωνα με συνέντευξη στο περιοδικό Time που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Τα σχόλια στη συνέντευξη που παραχωρήθηκε την 28η Μαΐου, έγιναν λίγες ημέρες προτού ο Μπάιντεν αναλύσει μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και σε μία περίοδο που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με βαθιά πολιτικά ρήγματα στο εσωτερικό.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο Νετανιάχου παρατείνει τον πόλεμο για τους δικούς του πολιτικούς λόγους, ο Μπάιντεν απάντησε χαρακτηριστικά: «Οι άνθρωποι έχουν κάθε λόγο να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα».

Ο Μπάιντεν, ο οποίος πιέζει για τον τερματισμό του σχεδόν οκτάμηνου, πλέον, πολέμου, χαρακτήρισε «αβέβαιο» το ενδεχόμενο οι ισραηλινές δυνάμεις να έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

Απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς πως το Ισραήλ χρησιμοποιεί την πείνα των αμάχων ως πολεμική τακτική, έσπευσε να σχολιάσει: «Νομίζω ότι έχουν εμπλακεί σε δραστηριότητες που είναι ακατάλληλες».

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι προειδοποίησε το Ισραήλ να μην κάνει το ίδιο λάθος που είχαν διαπράξει οι ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 με αποτέλεσμα «ατελείωτους πολέμους».

«Και κάνουν αυτό το λάθος», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Ντέιβιντ Μένσερ, ερωτηθείς σχετικά με τη συνέντευξη, δήλωσε ότι ήταν «εκτός των διπλωματικών κανόνων κάθε ορθώς σκεπτόμενης χώρας» να κάνει ο Μπάιντεν τέτοια σχόλια για τον Νετανιάχου.

Τον περασμένο μήνα, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης ζήτησε εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον επικεφαλής της άμυνάς του, καθώς και για τρεις ηγέτες της Χαμάς, για φερόμενα εγκλήματα πολέμου.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορική και χερσαία επιχείρηση στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο, μετά την επίθεση της Χαμάς στο εσωτερικό του Ισραήλ, η οποία σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους, παίρνοντας περισσότερους από 250 ομήρους. Περίπου 120 όμηροι εκτιμάται παραμένουν στη Γάζα.

Οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα υποστηρίζουν πως από την ισραηλινή επίθεση έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 36.000 άνθρωποι.

Πηγή: kathimerini.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι