Τζόνσον: Η Ευρώπη είναι κάπως αρνητική, αλλά θα βρούμε άκρη
20/08/2019Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι “κάπως αρνητική” όσον αφορά τις προοπτικές επίτευξης μιας συμφωνίας για το Brexit αλλά αυτό μπορεί να γίνει, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.
Η Ένωση απέρριψε νωρίτερα το αίτημα του Τζόνσον να ξανανοίξει η συμφωνία του Brexit, τονίζοντας ότι η Βρετανία δεν πρότεινε κάποια ρεαλιστική εναλλακτική για το “backstop”, το δίχτυ ασφαλείας για το σύνορο της Ιρλανδίας, που είναι μια συμφωνηθείσα πολιτική ασφαλείας.
“Επί του παρόντος είναι απολύτως αληθές ότι οι φίλοι μας και οι εταίροι είναι λίγο αρνητικοί… αλλά νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε. Νομίζω ότι τώρα υπάρχει μια πραγματική αίσθηση ότι κάτι πρέπει να γίνει με αυτό το ‘backstop”, είπε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους. “Πιστεύουμε ότι τώρα υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία συνεργασίας για όλους, να αφαιρεθεί αυτό το backstop και μετά… καθώς θα διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, που θα κάνουμε μετά την 31η Οκτωβρίου, θα προτείνουμε όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διατηρήσουμε το απρόσκοπτο εμπόριο στο βορειοϊρλανδικό σύνορο”.
Την ίδια ώρα, το αρμόδιο υπουργείο για το Brexit ανακοίνωσε ότι οι εκπρόσωποι της Βρετανίας θα σταματήσουν να παρίστανται στις περισσότερες συνεδριάσεις της ΕΕ από την 1η Σεπτεμβρίου, εκτός από αυτές που “αφορούν το εθνικό συμφέρον” όπως η ασφάλεια. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι έτσι θα εξοικονομηθεί χρόνος που θα χρησιμοποιηθεί καλύτερα στοχεύοντας στο Brexit, που έχει προγραμματιστεί να γίνει την 31η Οκτωβρίου. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα συνεχίσει, ωστόσο, να παρίσταται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διευκρίνισε το υπουργείο.
“Πολλές συζητήσεις σε αυτές τις συνεδριάσεις της ΕΕ θα αφορούν την ‘Ενωση αφότου η Βρετανία θα έχει αποχωρήσει από αυτήν. Το να απελευθερωθούν οι εκπρόσωποι από τις συνεδριάσεις αυτές, θα τους επιτρέψει να επικεντρωθούν στις άμεσες εθνικές μας προτεραιότητες”.
Το Λονδίνο διαβεβαίωσε ότι η απόφαση αυτή δεν αποσκοπεί “σε καμιά περίπτωση στη διατάραξη της λειτουργίας της ΕΕ”, διευκρινίζοντας ότι “η βρετανική ψήφος δεν θα παρεμποδίζει τις υποθέσεις που είναι σε εξέλιξη των άλλων 27 χωρών μελών”.
“Από δω και στο εξής, θα πηγαίνουμε στις συνεδριάσεις που έχουν πραγματική σημασία, περιορίζοντας την παρουσία μας περισσότερο από το μισό και κερδίζοντας εκατοντάδες ώρες”, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit Στιβ Μπάρκλεϊ αναφέροντας ότι η βρετανική παρουσία στις συνεδριάσεις θα αποφασίζεται κατά περίπτωση.