Βαληνάκης: Ο Ερντογάν δεν θέλει διαπραγματεύσεις, θέλει αλλαγή συνόρων
11/08/2020«Δεν νοιάζεται για διαπραγματεύσεις ο Ερντογάν, γιατί ήδη έχει κερδίσει στο Αιγαίο το μάξιμουμ. Επιδιώκει ή θερμό επεισόδιο για αλλαγή συνόρων ή να μας εγκλωβίσει σε μεσολαβήσεις από τις οποίες θα βγούμε χαμένοι», είπε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και καθηγητής Νίκος Βαληνάκης
Ο κ. Βαληνάκης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και υφυπουργός στην κυβέρνηση Καραμανλή το 2004 και 2007 είπε ότι το ζητούμενο δεν είναι απλά να βγούμε από την κρίση, αλλά να βγούμε κερδισμένοι από αυτήν:
«Και στο παρελθόν βγήκαμε από ελληνοτουρκικές κρίσεις, αλλά βγήκαμε ουσιαστικά χαμένοι. Είμαστε η 9η χώρα σε ακτογραμμή στον κόσμο και 30 χρόνια τώρα δεν υιοθετήσαμε θαλάσσια ζώνη που μας δίνει το δικαίωμα ο νόμος. Τι παραπάνω να πάρει η Τουρκία; Έχει πάρει το μάξιμουμ. Στόχος του Ερντογάν σε κάθε κρίση που προκαλεί είναι τελικά να βρεθεί σε καλύτερο σημείο από εκείνο στο οποίο εισήλθε στην κρίση. Αυτός πρέπει να είναι και ο δικός μας στόχος. Δεν τον ενδιαφέρουν οι διαπραγματεύσεις, πιστεύω, τον ενδιαφέρει η συνθήκη της Λωζάνης και η αλλαγή συνόρων και θεωρεί ότι με ένα θερμό επεισόδιο αυτό θα το κερδίσει. Αλλά κι αν μας εγκλωβίσει σε μεσολαβητικές συζητήσεις, πάλι κερδισμένος βγαίνει», είπε.
Οι βραχονησίδες και η Αίγυπτος
Και εξηγεί και το φόβο του για το Διεθνές Δικαστήριο ή τις μεσολαβήσεις τρίτων:
«Η Ελλάδα δεν πρέπει να δεχτεί ότι έχει γκριζάρει οτιδήποτε, και ούτε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο πρέπει να δεχτεί για το Αιγαίο. Το Διεθνές Δικαστήριο θα ξεκινήσει πρώτα να αποφασίσει σε ποιον ανήκει η ξηρά, έτσι γίνεται πάντα, και πες λοιπόν ότι από τις 130 βραχονησίδες, λέει ότι οι 50 είναι τουρκικές. Αλλάζει ο χάρτης του Αιγαίου.»
Οπότε τι πρέπει να γίνει; Κατά τη γνώμη του καθηγητή πρέπει η Ελλάδα να εμμείνει στην συμφωνία με την Αίγυπτο και να οριοθετηθεί και η υπόλοιπη περιοχή, που η τωρινή συμφωνία την άφησε απ΄έξω για μελλοντική ρύθμιση.
«Να τακτοποιήσουμε και την υπόλοιπη περιοχή με την Αίγυπτο, αυτήν που αφήσαμε αρρύθμιστη, και να ζητήσουμε οριοθέτηση από το Διεθνές Δικαστήριο μόνον για εκεί», λέει.
Θεωρεί ότι η στρατηγική της Ελλάδας στα ελληνοτουρκικά πρέπει να αλλάξει
«Δεν έχουμε να κάνουμε με την Τουρκία της δεκαετίας του ’70, είναι πολύ πιο ισχυρή και απαιτητική και θέλει άλλη στρατηγική από πλευράς μας. Και τα πράγματα θα γίνουν πιο επικίνδυνα στο μέλλον. Δεν μπορεί να σύρεται στο διηνεκές το πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή δυστυχώς η Τουρκία έχει το πλεονέκτημα του επιτιθέμενου, έχει την πρωτοβουλία, και εμείς ως αμυνόμενοι έχουμε μειονέκτημα. Θα βγάζει το πλοίο, θα το ξαναβάζει. Θα βγάζει το στόλο, θα τον ξαναμαζεύει. Κι εμείς θα καταπονηθούμε να την ακολουθούμε ή θα παρασυρθούμε σε θερμό επεισόδιο, το οποίο ο Ερντογάν θεωρεί ότι τον συμφέρει».
Χρησιμοποιεί το στρατό για τη διπλωματία
Κατά τη γνώμη του ο Ερντογάν έχει ανοιχτά τρία μέτωπα και νιώθει ισχυρός και χρησιμοποιεί το στρατό για τη διπλωματία του, ενώ η Ελλάδα συμπεριφέρεται ως ευρωπαϊκή χώρα και εκμαιεύει καταδίκες και διαμαρτυρίες, οι οποίες όμως δεν προσφέρουν νίκες επί του πεδίου. Αλλά και οι διαμεσολαβήσεις τρίτων -κατά τη γνώμη του καθηγητή- δεν είναι διόλου βέβαιο ότι θα μας βγάλουν κερδισμένους. «Γιατί αν εσύ υποχωρήσεις στο 5% και ο άλλος στο 45%, έχεις κερδίσει. Αν όμως γίνει το αντίστροφο, έχεις χάσει», λέει ο ίδιος. «Ουσιαστικά έχουμε χάσει έως τώρα γιατί ενώ οι γείτονες προκαλούν τις κρίσεις, εμείς δεν κερδίσαμε ούτε εκατοστό, δεν βγήκαμε από τις κρίσεις αυτές όντες σε ένα σημείο έστω και κατά 1% καλύτερο από πριν».
«Δεν είναι μια μάχη που θέλουμε να τη χάσουμε, ειναι μεγάλος ο πλούτος» συμπληρώνει. «Η θαλάσσια έκταση που μπορούμε να διεκδικήσουμε είναι τέσσερις Ελλάδες. Να συνεννοηθούμε με την Αίγυπτο και να αναπτύξουμε μια στρατηγική για την Τουρκία του 2020, όχι του περασμένου αιώνα».