Βασιλεύει στην Αθήνα η “βρετανική μετάλλαξη” σε ποσοστό 85% – Ιούνιο θα πέσουμε στα 300 κρούσματα

Πέθαναν δύο μη εμβολιασμένοι γιατροί

Ορατό είναι το ενδεχόμενο την άλλη εβδομάδα η διακύμανση των κρουσμάτων να βρίσκεται μεταξύ 2.100 και ίσως 3.100 δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης, στηριζόμενος στο μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιεί η ερευνητική του ομάδα.

Τόνισε πάντως ότι τα κρούσματα θα φτάσουν τις 3.000 αν η πολιτεία συνεχίσει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους εκτεταμένα και εφ’ όσον δεν μειωθούν από το σύνολο των 50.000 την ημέρα, διότι με λιγότερα τεστ θα έχουμε και μια πλασματική εικόνα για λιγότερα κρουσματα. Ο ίδιος κάνει την δυσοίωνη πρόγνωση ότι διασωληνώσεις θα φτάσουν τις 600 στα τέλη Μαρτίου.

Ο καθηγητής είπε ότι ειδικά στην Αττική επικρατεί η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού σε ποσοστό 80% με 90%, όμως εκτιμά ότι θα αρχίσει μια βραδεία σταδιακή αποκλιμάκωση και θα έχουμε “πέσει” περίπου στα σημερινά επίπεδα, των 1.800 – 2.000 κρουσμάτων προς τα τέλη Μαρτίου. Σε εκείνη τη φάση εκτιμά ότι η πολιτεία θα μπορούσε να εξετάσει άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων.

Επίσης εξέφρασε την άποψη ότι το λιανεμπόριο καθ’ αυτό δεν προκάλεσε αύξηση των κρουσμάτων αλλά ότι είναι μεγάλο θέμα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτά μπορεί να τα αποφεύγουν οι ευάλωτοι και οι ηλικιωμένοι, αλλά όχι και οι νεότεροι ή οι εργαζόμενοι, που εν συνεχεία έρχονται σε επαφή με μεγάλους στην ηλικία συγγενείς ή ψωνίζουν στο ίδιο σούπερ μάρκετ με αυτούς.

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρήγιαννης δεν εκτιμά ότι θα φτάσουμε τις 3.000 αλλά στα 2.500 και αν αρχίσει το cklick away 16 Μαρτίου, μετά τα δημοτικά, μετά γυμνάσια και τέλος η εστίαση ίσως, τότε θα έχουμε μεν κάποια μετάδοση, αλλά θα έχει αρχίσει η αργή αποκλιμάκωση και δεν θα προστεθεί νέο κύμα. Εκτιμά ότι αν γίνει αυτό τέλη Ιουνίου θα έχουμε πέσει στα 300 κρουσματα την ημέρα. Επίσης προτείνει να αλλάξει το πρόγραμμα των εμβολιασμών, και να προταχθούν (μετά τους ευπαθείς) αυτοί που έχουν μεγάλη επαφή με κοινό, όπως υπάλληλοι σούπερ μάρκετ, ντιλιβεράδες κ.λπ., που τους υπολογίζει συνολικά στο ενα εκατομμύριο άτομα.Το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιεί το τμήμα του στο ΑΠΘ δείχνει ότι αν εμβολιασθούν αυτές οι κατηγορίες ανθρώπων, τότε μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχουμε 100.000 κρουσματα λιγότερα, αριθμός πολύ σημαντικός, γιατί συνεπάγεται αυτομάτως και πολύ λιγότερους θανάτους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι