Βάζουν την Τεχνητή Νοημοσύνη να κάνει τον βοηθό των ιατροδικαστών
11/07/2025
Λόγω των υποθέσεων Μουρτζούκου και Πισπιρίγκου, το υπουργείο Δικαιοσύνης σκοπεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με ΑΙ και ψηφιακό βοηθό στις υποβαθμισμένες και υποστελεχωμένες ιατροδικαστικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η κυβέρνηση θεωρεί ότι το πρόβλημα του ανθρώπινου λάθους θα αντιμετωπισθεί με έναν “ψηφιακό βοηθό” σε όλες τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες της χώρας. Υπενθυμιζεται ότι προ ημερών ανεστάλη η λειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών και μέχρι στιγμής τέσσερις ιατροδικαστές βρίσκονται σε δυνητική αργία (οι 3 ασχολήθηκαν με υπόθεση Πισπιρίγκου), σε τρεις έχει επιβληθεί πειθαρχική ποινή (παύση ενός έτους, πρόστιμο, επίπληξη) και για δύο εκκρεμεί πειθαρχική διαδικασία. Παράλληλα εκκρεμούν υποθέσεις με χρηματισμό ιατροδικαστών για εκθέσεις ακόμη και από τροχαία ατυχήματα.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρεί λύση ένα πρόγραμμα που θα συνδυάζει προηγμένες τεχνολογίες ηλεκτρονικού υπολογιστή και Τεχνητής Νοημοσύνης, όμως αυτό δεν έχει εφαρμοσθεί πουθενά στον πλανήτη. Ο σχεδιασμός ανατέθηκε στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Ο σχεδιασμός αυτής της διεθνούς “πατέντας” είναι πάντως πολύ απαιτητικός, γιατί καλείται να συγκεράσει νομικά ζητήματα (αν φέρει π.χ. την ευθύνη σε περίπτωση λάθους η ΑΙ ή ο ιατροδικαστής που υπογράφει την έκθεση) αλλά και καθαρά επιστημονικά, όπως π.χ. τι γίνεται όταν η ΑΙ και ο επιστήμονας διαφωνούν.