Βελγικό Πανεπιστήμιο διακόπτει τη συνεργασία με τρία ισραηλινά ιδρύματα

Βελγικό Πανεπιστήμιο διακόπτει τη συνεργασία με τρία ισραηλινά ιδρύματα

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου της Γάνδης (UGent), στο Βέλγιο, ανακοίνωσε ότι το ίδρυμα διακόπτει τους δεσμούς του με τρία ισραηλινά εκπαιδευτικά ή ερευνητικά ιδρύματα, τα οποία «δεν εκφράζουν πλέον την πολιτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα που πρεσβεύει το πανεπιστήμιο».

Υπενθυμίζεται ότι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές στη Γάνδη διαμαρτύρονται κατά της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα και από τις αρχές του μήνα πραγματοποιούν καταλήψεις σε τμήματα του πανεπιστημίου.

Ο πρύτανης του ιδρύματος, Ρικ βαν ντε Βάλε, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το πανεπιστήμιο διακόπτει τους δεσμούς του με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Holon, το ερευνητικό ινστιτούτο MIGAL Galilee Research Institute και το Volcani Center.

“Αξιολογούμε αυτούς τους τρεις εταίρους μας ως πολύ προβληματικούς ως προς το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ στην αρχή της συνεργασίας μας και με τους τρεις η αξιολόγησή μας ήταν θετική. Με τα νέα δεδομένα, κρίνουμε ότι η συνεργασία μας με το MIGAL Galilee Research Institute και το Volcani Centre δεν είναι πλέον επιθυμητές εξαιτίας της σχέσης τους με ισραηλινά υπουργεία, όπως διαπιστώσαμε κατόπιν έρευνας. Η συνεργασία με το Holon Institute είναι επίσης προβληματική, διότι αυτό παρείχε υλική υποστήριξη στον στρατό για ενέργειες στη Γάζα», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση ο πρύτανης του ιδρύματος, Ρικ βαν ντε Βάλε.

Διαδηλωτές που μετέχουν σε συγκεντρώσεις υπέρ των Παλαιστινίων δήλωσαν στον βελγικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό VRT ότι χαιρετίζουν την απόφαση αλλά τη θεωρούν απλώς ένα πρώτο βήμα. Είπαν ακόμη ότι θα συνεχίσουν τις καταλήψεις τμημάτων του πανεπιστημίου «μέχρι το UGent να διακόψει τους δεσμούς με όλα τα ισραηλινά ιδρύματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι