Βέλγιο: Κυβερνητική κατάρρευση λόγω συμφώνου μετανάστευσης

Βέλγιο: Κυβερνητική κατάρρευση λόγω συμφώνου μετανάστευσης

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ είναι πλέον επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας μετά την παραίτηση Φλαμανδών εθνικιστών υπουργών από τον κυβερνητικό συνασπισμό λόγω σοβαρής διαφωνίας για το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση.

Οι παραιτήσεις έγιναν «αποδεκτές» από τον βασιλιά, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε έπειτα από συνάντηση στο παλάτι με τον Μισέλ, ο οποίος του παρουσίασε την πολιτική κατάσταση και τα ονόματα των υπουργών που θα αναλάβουν τα κενά χαρτοφυλάκια (Εσωτερικών, αλλά και Οικονομικών, Άμυνας και Μετανάστευσης).

Με την αποχώρηση του N-VA, που κατείχε σημαντική θέση στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ τίθεται επικεφαλής κυβέρνησης που δεν διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, πέντε μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές που προγραμματίζεται να διεξαχθούν τον Μάιο.

Η κυβέρνηση αντιμετώπιζε συχνά προβλήματα τα τελευταία τέσσερα χρόνια λόγω των θέσεων του N-VA για τη μετανάστευση. Ο πρόεδρος του κόμματος Μπαρτ Ντε Βέβερ είχε απευθύνει χθες βράδυ τελεσίγραφο στον Μισέλ, αφήνοντας να εννοηθεί πως το N-VA θα αποχωρούσε αν ο τελευταίος αναχωρούσε για το Μαρακές προκειμένου να εγκρίνει εξ ονόματος του Βελγίου το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση.

«Αν δεν έχουμε πλέον φωνή σε αυτή την κυβέρνηση δεν χρησιμεύει σε τίποτα να συνεχίσουμε», είπε. «Καταγράφω απόψε πως το N-VA εγκαταλείπει την πλειοψηφία», είχε απαντήσει ο Μισέλ. Επανέλαβε τη σταθερή πρόθεσή του να εκπροσωπήσει το Βέλγιο στο Μαρακές ως «επικεφαλής ενός υπεύθυνου συνασπισμού».

Το N-VA ήταν το μοναδικό από τα τέσσερα κόμματα του συνασπισμού το οποίο ήταν αντίθετο με το κείμενο του ΟΗΕ, που αναμένεται να εγκριθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη στο Μαρόκο από τις χώρες του ΟΗΕ, προτού επικυρωθεί με μια ψηφοφορία στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, στις 19 Δεκεμβρίου.

Η κρίση που υπέβοσκε εδώ και αρκετές εβδομάδες αλλά δεν είχε φανερωθεί, εκδηλώθηκε το βράδυ της Τρίτης όταν ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να στραφεί στο κοινοβούλιο, ελλείψει ομοφωνίας στην κυβέρνησή του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι