Βέλγιο: Μέχρι το Μάρτιο θα έχει κυριαρχήσει η “βρετανική μετάλλαξη”

Πέθαναν δύο μη εμβολιασμένοι γιατροί

Μέχρι το Μάρτιο, η βρετανική μετάλλαξη θα έχει γίνει κυρίαρχη στο Βέλγιο, σύμφωνα με την έκθεση της βελγικής επιτροπής λοιμωξιολόγων που εισηγείται μέτρα στην εκεί κυβέρνηση.

Η βρετανική μετάλλαξη προβλέπεται να εκτοπίσει όλα τα “τρέχοντα” στελέχη του ιού στο Βέλγιο αναφέρει η έκθεση η οποία στηρίχθηκε στη μελέτη του Εργαστηρίου Ιολογίας του πανεπιστημίου KU Leuven.  Η χώρα παρουσιάζει ήδη από την πρώτη φάση της πανδημίας ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων στον κόσμο από κορονοϊό.

«Η μετάλλαξη θα γίνει το κυρίαρχο στέλεχος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς προβλέπεται να φτάσει το 90% όλων των νεοδιαγνωσμένων λοιμώξεων πριν από το τέλος Φεβρουαρίου. Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι το ποσοστό αναπαραγωγής, το οποίο δείχνει πόσα άτομα μπορεί να μολύνει ένα άτομο με COVID-19, θα ανέλθει σε περίπου 1,65 από το 1,0 που είναι σήμερα», σύμφωνα με την έκθεση.

Ο Εμμάνουελ Αντρέ, ένας από τους ιολόγους που ηγήθηκαν της μελέτης, δήλωσε στον βελγικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό RTBF ότι το τρίτο κύμα λοιμώξεων έχει ήδη ξεκινήσει στη χώρα. Στο Βέλγιο δεν ισχύει αυστηρό lockdown, όμως έκλεισαν μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια και η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας. Απαγορεύεται στους κατοίκους να πηγαίνουν διακοπές στο εξωτερικό έως την 1η Μαρτίου για να περιορίσουν την εξάπλωση πιο μολυσματικών μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρόκειται να συναντηθεί στις 5 Φεβρουαρίου για να αποφασίσει να ανοίξει ξανά κομμωτήρια από τις 13 Φεβρουαρίου. Το Βέλγιο, μια χώρα με 11,6 εκατ.κατοίκους, έχει καταγράψει επίσημα 20.933 θανάτους μέχρι στιγμής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι