Βέλγιο: προβληματισμός με θανάτους εμβολιασμένων

Βέλγιο: προβληματισμός με θανάτους εμβολιασμένων

Στο Βέλγιο ανακοίνωσαν κάτι πολύ ανησυχητικό που αφορά σε θανάτους πλήρως εμβολιασμένων ηλικιωμένων σε γηροκομείο, εντούτοις δεν δίνουν επαρκή στοιχεία για να αποτραπεί η λογική αγωνία που γεννάται. Πρόκειται για επτά άνδρες και γυναίκες με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ηλικίας 80 και 90 ετών, πλήρως εμβολιασμένους για την Covid-19.

Ταυτοποιήθηκε ως μολυσματικός παράγοντας ένα στέλεχος του κορονοϊού που είχε πρωτοεντοπισθεί στην Κολομβία (το B.1.621 ή Κάπα) και που δεν έχει ιδιαίτερη διάδοση (μέχρι τώρα) στην Ευρώπη. Οι επτά άνθρωποι που υπέκυψαν είχαν, στην πλειονότητά τους, σοβαρά προβλήματα υγείας, επισήμανε ο Μάχεκ Φαν Ρανστ, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Λέιβεν, ο οποίος εξέτασε γονιδιωματικά τα δείγματα που συλλέχθηκαν.

«Είναι ανησυχητικό», αναγνώρισε ο κ. Φαν Ρανστ, αναφερόμενος στο ότι τα θύματα είχαν εμβολιαστεί πλήρως. «Όμως δεν είναι σαφές κάτι σημαντικό, όπως το πότε είχε ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός τους», είπε. Παράλληλα όμως δεν έχουν γίνει και τεστ ανάπτυξης αντισωμάτων. Η ευπάθεια πλήρως εμβολιασμένων εξαρτάται δηλαδή από το επίπεδο των αντισωμάτων που τα άτομα ανέπτυξαν μετά τον εμβολιασμό τους. Είναι δε γνωστό ότι στις ηλικίες άνω των 80 ετών τα αντισώματα που παράγονται από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά χαμηλά ή και μηδαμινά.

Οι ηλικιωμένοι εμβολιάσθηκαν πρώτοι για τον κορονοϊό σε όλη την Ευρώπη, άρα λογικά και στο Βέλγιο. Κατά συνέπεια είναι πιο πιθανό να εμβολιάσθηκαν και οι θανόντες από τους πρώτους και όχι να ήταν πρόσφατος ο εμβολιασμός τους. Αν εμβολιάσθηκαν από τους πρώτους, τότε αυτό συνηγορεί με την αναγκαιότητα τρίτης δόσης σε φυσικά ή τεχνητά ανοσοκατεσταλμένους.

Στο Βέλγιο, το B.1.621 συνιστά το 1% των γνωστών κρουσμάτων του SARS-CoV-2. Στις ΗΠΑ, το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 2%. Συνολικά, στον βελγικό οίκο ευγηρίας προσβλήθηκαν 21 φιλοξενούμενοι και αρκετά μέλη του προσωπικού. Τα μέλη του προσωπικού που προσβλήθηκαν παρουσίασαν μόνον ήπια συμπτώματα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι