Βέλγοι μετά το χτύπημα στη Μόσχα: “Παρακολουθούμε 650 άτομα”

Βέλγοι μετά το χτύπημα στη Μόσχα: “Παρακολουθούμε 650 άτομα”

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Βελγίου Ocam ανακοίνωσε σήμερα ότι «έχει θέσει επί του παρόντος στο ραντάρ της 650 άτομα που θεωρούνται εξτρεμιστές ή πιθανόν τρομοκράτες και οι οποίοι έχουν τεθεί κατά προτεραιότητα υπό παρακολούθηση».

Από αυτούς, το 88% έχει τεθεί υπό παρακολούθηση λόγω της «υποστήριξής τους στην τζιχαντιστική ιδεολογία, ενώ το 9% και το 2% αντίστοιχα για σχέσεις με εξτρεμιστικά στοιχεία της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς». Οι υπόλοιποι επειδή «αντιπροσωπεύουν διάφορες απειλές» κατά των ελίτ ή είναι ύποπτοι για σχέσεις με πολέμους στο εξωτερικό.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα σε συνέντευξη Τύπου μετά την υιοθέτηση νέου νόμου από τη βελγική Βουλή για την ανταλλαγή δεδομένων. Πρόκειται για έναν νόμο που έχει στόχο να καλύψει τα κενά που διαπιστώθηκαν κατά τη δολοφονία αστυνομικού από ριζοσπαστικοποιημένο πρώην κρατούμενο τον Νοέμβριο του 2022 στις Βρυξέλλες.

Και η Γαλλία έχει αυξήσει στο μάξιμουμ την κατάσταση συναγερμού της από την Κυριακή το βράδυ. Στο Βέλγιο δεν είναι στο μάξιμουμ, αλλά στο επίπεδο τρία μιας κλίμακας τεσσάρων βαθμών, όπου το “τρία” σημαίνει ότι «η απειλή κρίνεται σοβαρή», αλλά όχι «πολύ σοβαρή».

«Για να περάσουμε στο τέταρτο επίπεδο, θα πρέπει όντως να έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία για επικείμενη επίθεση και προς το παρόν δεν έχουμε τέτοια στοιχεία για το Βέλγιο», δήλωσε ο επικεφαλής της Ocam Γκερτ Φερκάουτερεν.

Το Βέλγιο επλήγη το 2016 από επιθέσεις αυτοκτονίας με 35 νεκρούς, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Στις 16 Οκτωβρίου του 2023 ένας ριζοσπαστικοποιημένος Τυνήσιος δολοφόνησε στις Βρυξέλλες δύο Σουηδούς που είχαν πάει για να υποστηρίξουν την εθνική τους ομάδα ποδοσφαίρου. Ο δράστης σκοτώθηκε από την βελγική αστυνομία την επομένη το πρωί, ενώ την ευθύνη για τη διπλή δολοφονία ανέλαβε επίσης το Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι