Βενεζουέλα: 11 συλλήψεις για την επίθεση σε στρατιωτική μονάδα
24/12/2019Οι αρχές της Βενεζουέλας έχουν συλλάβει 11 υπόπτους στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν για την έφοδο σε απομακρυσμένη στρατιωτική βάση στη νότια επαρχία Μπολίβαρ, όμως ορισμένοι από τους υπόπτους πέρασαν τα σύνορα με τη Βραζιλία με όπλα που είχαν κλέψει, δήλωσε χθες Δευτέρα ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.
Το Καράκας κατηγορεί τη Βραζιλία, την Κολομβία και το Περού — τρεις χώρες οι κυβερνήσεις των οποίων είναι αντίπαλες της σοσιαλιστικής κυβέρνησης και αναγνωρίζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο αρχηγό του κράτους της Βενεζουέλας — για συνέργεια στην επίθεση, στην οποία έχασε τη ζωή του ένας στρατιώτης. Μπραζίλια, Μπογοτά και Λίμα αρνήθηκαν πως είχαν οποιαδήποτε ανάμιξη.
Σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε απευθείας από τη δημόσια τηλεόραση, ο Μαδούρο προέτρεψε τον ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας να συνεργαστεί στην έρευνα. «Πιάστε τους δράστες της επίθεσης που βρίσκονται στο έδαφος της Βραζιλίας και επιστρέψτε τα όπλα στις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας», είπε ο Μαδούρο.
Σύμφωνα με τον σοσιαλιστή πρόεδρο, στους 11 υπόπτους που έχουν συλληφθεί συγκαταλέγονται τόσο στρατιωτικοί όσο και πολίτες. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι ανάμεσα στους δράστες που έχουν συλληφθεί είναι τουλάχιστον ένας στρατιώτης ο οποίος λιποτάκτησε. Οι αρχές επέρριψαν την ευθύνη σε «εξτρεμιστικούς τομείς της αντιπολίτευσης» για την επίθεση.
Ο υπουργός Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Χόρχε Ροδρίγκες δήλωσε χθες Δευτέρα ότι ο Νταρουίν Μπαλαγκέρα, πρώην μέλος της Εθνικής Φρουράς που λιποτάκτησε τον Φεβρουάριο και διέφυγε στην Κολομβίας, συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας. Η δημόσια τηλεόραση μετέδωσε πλάνα με τον Μπαλαγκέρα καθώς ανακρίνεται.
Ο Μπαλαγκέρα, όπως και μερικές εκατοντάδες άλλοι στρατιωτικοί, αυτομόλησαν στην Κολομβία όταν ο Γκουαϊδό είχε οργανώσει προσπάθεια να μπει στη χώρα ανθρωπιστική βοήθεια μέσω Κολομβίας και Βραζιλίας τον Φεβρουάριο. Ορισμένοι από τους αποσκιρτήσαντες δηλώνουν έτοιμοι να πάρουν τα όπλα εναντίον της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο.
Σύμφωνα με τον Ολνάρ Ορτίς, δικηγόρο που συνεργάζεται με τη προσκείμενη στην αντιπολίτευση μη κυβερνητική οργάνωση Foro Penal, τουλάχιστον επτά μέλη της φυλής ιθαγενών Πεμόν έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση. Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλοι τέσσερις αυτόχθονες αγνοούνται.
Ο Ορτίς κατηγόρησε τις αρχές ότι συλλαμβάνουν «τον οποιοδήποτε χωρίς αδιάσειστες αποδείξεις, χωρίς σεβασμό για τις ορθές νομικές διαδικασίες». Αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε αυτόχθονες Πεμόν και μονάδες των δυνάμεων ασφαλείας είχαν ξεσπάσει τον Φεβρουάριο. Δυνάμεις του στρατού, που παραμένει πιστός στον Μαδούρο, εμπόδισαν την είσοδο της βοήθειας.