Βίαιες συγκρούσεις στη Βηρυτό – Έκκληση Αούν σε στρατό και αστυνομία να επιβάλουν την τάξη
18/01/2020Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν κάλεσε τους διοικητές του στρατού και της αστυνομίας να αποκαταστήσουν την ηρεμία στο κέντρο της Βηρυτού, όπου νωρίτερα ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας.
Ο Αούν τους κάλεσε “να προστατεύσουν την ασφάλεια των ειρηνικών διαδηλωτών και της δημόσιας και ιδιωτικής ιδιοκτησίας και να αποκαταστήσουν την ηρεμία στο κέντρο της Βηρυτού”, ανακοίνωσε απόψε η προεδρία.
Νωρίτερα, βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στην διάρκεια διαδηλώσεων που συνεχίζονται εδώ και τέσσερις μήνες. Οι σημερινές συγκρούσεις διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας ήταν από τις πιο σφοδρές που έχουν σημειωθεί μετά από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας στις 17 Οκτωβρίου.
Μπροστά σε μια από τις κύριες εισόδους του κοινοβουλίου, στην καρδιά της Βηρυτού, διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αστυνομικούς που βρίσκονταν πίσω από οδοφράγματα και συρματοπλέγματα. Οι διαδηλωτές, ορισμένοι με καλυμμένο το πρόσωπο, έριξαν πέτρες και κλαδιά δέντρων κατά των αστυνομικών, ενώ κάποιοι επιχείρησαν να σκαρφαλώνουν και να περάσουν τα συρματοπλέγματα. Η αστυνομία διέλυσε το πλήθος χρησιμοποιώντας αντλίες νερού, πριν καταφύγει σε δακρυγόνα.
Για σήμερα είχε προγραμματιστεί αρχικά μια διαδήλωση κοντά στο κοινοβούλιο, όπου θα συνέκλιναν διάφορες πορείες που είχαν ξεκινήσει από διαφορετικά σημεία της πρωτεύουσας. Η κατάσταση, ωστόσο, βγήκε εκτός ελέγχου πριν την άφιξη των οργανώσεων. Σε ανακοίνωση στο Twitter, οι δυνάμεις εσωτερικής ασφαλείας επέκριναν τις “βίαιες” ενέργειες και κάλεσαν τους “ειρηνικούς διαδηλωτές να παραμείνουν μακριά από την περιοχή για τη δική τους ασφάλεια”.
Το κίνημα διαμαρτυρίας, που οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι στα τέλη Οκτωβρίου, κατακρίνει συνολικά την πολιτική τάξη του Λιβάνου, την οποία κατηγορεί για διαφθορά και ανικανότητα. Παραλλήλως αξιώνει μια κυβέρνηση αποτελούμενη από τεχνοκράτες και προσωπικότητες ανεξάρτητες από τα παραδοσιακά κόμματα. Την ίδια ώρα η χώρα βουλιάζει σε πολιτική και κοινωνική κρίση.
Επεισόδια σημειώθηκαν στην Βηρυτό και την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη, καθώς και καταστροφές σε υποκαταστήματα τραπεζών. Η λαϊκή οργή έγινε ακόμη μεγαλύτερη τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της γρήγορης επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης και των δρακόντειων περιορισμών που επιβλήθηκαν στις αναλήψεις από τις τράπεζες, οι οποίες κατηγορούνται για συνέργεια με την κυβέρνηση.