Βολιβία: Απέλαση τεσσάρων ακόμα Κουβανών

Βολιβία: Απέλαση τεσσάρων ακόμα Κουβανών

Τέσσερα μέλη της αποστολής των κουβανών γιατρών στη Βολιβία που είχαν τεθεί υπό κράτηση από την Τετάρτη αφέθηκαν ελεύθερα χθες Κυριακή και απελάθηκαν στην Κούβα, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Cubadebate. Τα τέσσερα μέλη της μπριγάδας, τρεις άνδρες και μία γυναίκα, ανάμεσά τους δύο γιατροί, επιβιβάστηκαν «στη δεύτερη πτήση που μετέφερε στη νήσο» τους πολίτες της Κούβας που «προσέφεραν τις υπηρεσίες τους» στη Βολιβία, διευκρίνισε ο κρατικός ενημερωτικός ιστότοπος.

Συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν την Τετάρτη στη Λα Πας βάσει της «ψευδούς» κατηγορίας ότι υποστήριξαν και χρηματοδότησαν τις κινητοποιήσεις της περασμένης εβδομάδας στη χώρα των Άνδεων, μετά την παραίτηση του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Έβο Μοράλες και την ανάληψη της εξουσίας από τη γερουσιάστρια της δεξιάς Τζανίνε Άνιες, η οποία αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος. Άλλοι δύο Κουβανοί, μέλη της ιατρικής μπριγάδας, είχαν επίσης συλληφθεί την Τετάρτη αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι αυθημερόν.

Η Αβάνα αποφάσισε την Παρασκευή, κατόπιν της απαίτησης της νέας κυβέρνησης στη Λα Πας, να επαναπατρίσει 725 πολίτες της Κούβας που εργάζονταν στη Βολιβία, ειδικά στον τομέα των ιατρικών υπηρεσιών. Το πρώτο αεροσκάφος απογειώθηκε το Σάββατο από τη Σάντα Κρους για την Αβάνα μεταφέροντας 226 Κουβανούς. Η πρώτη απόφαση που πήρε στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής η Άνιες, 52 ετών, ήταν να αναγνωρίσει την Πέμπτη τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο, τερματίζοντας τη συμμαχία του Έβο Μοράλες με τον σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Η Κούβα και η Βενεζουέλα ήταν οι βασικοί σύμμαχοι του Έβο Μοράλες στη Λατινική Αμερική. Ο πρώτος αυτόχθονας που εξελέγη αρχηγός του κράτους των Άνδεων παραιτήθηκε την περασμένη Κυριακή, έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης και ταραχών, αφού μεγάλο μέρος της δύναμης της αστυνομίας στασίασε και ο στρατός απαίτησε να εγκαταλείψει την εξουσία. Ο Μοράλες κατέφυγε στο Μεξικό, που του προσέφερε πολιτικό άσυλο.

Η Κούβα έχει παράδοση εδώ και δεκαετίες να στέλνει στελέχη των υπηρεσιών υγείας της νήσου, οι οποίες έχουν εξαίρετη φήμη, στο εξωτερικό, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο μεγάλα έσοδα: θεωρείται πως αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή προσόδων για τη νήσο, μπροστά από τον τουρισμό. Στα τέλη του 2018, πάνω από 34.000 στελέχη του κουβανικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού υπηρετούσαν σε 66 χώρες του εξωτερικού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι