Βόρεια Κορέα: Εντοπίστηκαν εκατοντάδες τοποθεσίες δημοσίων εκτελέσεων

Βόρεια Κορέα: Εντοπίστηκαν εκατοντάδες τοποθεσίες δημοσίων εκτελέσεων

Το καθεστώς της Πιονγκιάνγκ διεξάγει δημόσιες εκτελέσεις για τον εκφοβισμό πολιτών, σύμφωνα με έκθεση μιας οργάνωσης προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέροντας τουλάχιστον 323 τοποθεσίες που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για την επιβολή της θανατικής ποινής.

Η έκθεση της οργάνωσης Transitional Justice Working Group (TJWG), με έδρα την Νότια Κορέα, είναι το αποτέλεσμα ερευνών τεσσάρων ετών και συνεντεύξεων 600 Βορειοκορεατών αποστατών που ζουν εκτός χώρας.

«Οι δημόσιες εκτελέσεις γίνονται για να υπενθυμίζουν στον κόσμο τις πολιτικές θέσεις του κράτους», δήλωσε η Σάρα Σον, επικεφαλής ερευνών της TJWG.

«Αλλά ο δεύτερος και σημαντικότερος λόγος είναι η εμφύσηση της κουλτούρας του φόβου ανάμεσα στους απλούς ανθρώπους», συμπλήρωσε.

Διωκόμενα μέλη της ελίτ συμπεριλαμβάνονται στα θύματα των δημόσιων εκτελέσεων, όπως ο θείος του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Γιανγκ Σονγκ Ταέκ, το 2013.

Οι πιο κοινές όμως κατηγορίες εις βάρος των εκτελεσθέντων κυμαίνονται από «κλοπή χαλκού και ζώων» μέχρι δραστηριότητες «κατά του κράτους», καθώς και παράνομη διάσχιση των συνόρων προς την Κίνα, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Από τις συνεντεύξεις των 610 Βορειοκορεατών αποστατών που ζουν στην Νότια Κορέα, προκύπτουν 19 αναφορές για ταυτόχρονες δημόσιες εκτελέσεις περισσοτέρων από 10 ανθρώπων.

Πλήθη, συχνά εκατοντάδων, 1.000 ή περισσοτέρων πολλές φορές, συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν τις εκτελέσεις. Το νεότερο άτομο που οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι εκτελέστηκε είναι ένα 7χρονο παιδί.

Η οργάνωση εντόπισε 35 αναφορές δημοσίων εκτελέσεων που έγιναν μόνο σε μια συγκεκριμένη όχθη ποταμού. Οι εκτελέσεις συχνά γίνονται σε άγνωστες τοποθεσίες έπειτα από την δεκαετία του 1960.

Έξι εκτελεσθέντες κρεμάστηκαν και 29 οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Το πρακτορείο Reuters τόνισε ότι δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τους απολογισμούς αυτούς της έρευνας.

Η TJWG τόνισε ότι το 83% ενός δείγματος 84 συνεντευξιαζόμενων δήλωσε μάρτυρας μιας δημόσιας εκτέλεσης. Δεν δόθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία για το πόσο συχνές είναι αυτές οι εκτελέσεις. Ούτε για το πόσο συχνά αυτές αυξάνονται ή μειώνονται.

Η οργάνωση σημείωσε ότι το δείγμα της έρευνας της που βασίζεται σε μαρτυρίες αποστατών, δεν είναι απαραίτητα αντιπροσωπευτικό.

Παραδείγματος χάριν, ένας δυσανάλογος αριθμός των συμμετεχόντων στην έρευνα προέρχονται από βόρειες επαρχίες της Βόρειας Κορέας, όπου υπάρχει ευκολότερη πρόσβαση στα κινεζικά σύνορα για τους Βορειοκορεάτες που αποπειρώνται να αυτομολήσουν.

Κάποιες αναφορές εκτελέσεων στη Βόρεια Κορέα έχουν αποδειχθεί ψευδείς, με αξιωματούχους να αναφέρονται ότι είχαν εκτελεστεί, και μετέπειτα να εμφανίζονται.

Αυτό το μήνα, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για εκτέλεση αξιωματούχων που συμμετείχαν στις αποτυχημένες συνομιλίες τον Φεβρουάριο μεταξύ Βόρειας Κορέας και Ηνωμένων Πολιτειών, στη σύνοδο κορυφής μεταξύ του Κιμ και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ έθεσε υπό αμφισβήτηση τα σχετικά δημοσιεύματα. «Δεν ξέρω αν αυτά τα δημοσιεύματα αληθεύουν», τόνισε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος. «Τους αρέσει να κατηγορούν αμέσως τον Κιμ Γιονγκ Ουν».

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας δεν προέβησαν σε σχόλιο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι