Βουλγαρία: Τα πυρηνικά στη γειτονιά μας
09/11/2023Στην αναγκαιότητα της πυρηνικής ενέργειας αναφέρθηκαν οι σύνεδροι σε διάσκεψη στη Βουλγαρία
Ο πρόεδρος της Βουλγαρικής Πυρηνικής Εταιρίας (BNS) Μλάντεν Μίτεφ δήλωσε σήμερα στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ ότι «ο τομέας της πυρηνικής ενέργειας της χώρας βρίσκεται σε καλή κατάσταση και πολλές χώρες προσπαθούν να επιτύχουν αυτό που έχει πετύχει η Βουλγαρία εδώ και χρόνια». Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Βουλγαρικής Πυρηνικής Εταιρίας με θέμα “Πυρηνική ενέργεια για τους ανθρώπους” που πραγματοποιείται στο Βέλικο Τάρνοβο από τις 8 έως τις 11 Νοεμβρίου.
«Πρέπει να αναπτύξουμε αυτό τον τομέα περισσότερο, γιατί δεν έχουμε εναλλακτικές λύσεις, καθώς η πυρηνική ενέργεια αποτελεί μέρος της στρατηγικής για πηγές ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα», πρόσθεσε. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, στελέχη της εταιρείας αυτής συζήτησαν το μέλλον του κλάδου τους και τρόπους προσέλκυσης προσωπικού. «Αργά ή γρήγορα, κάθε κυβέρνηση τα τελευταία 20 χρόνια καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί χωρίς την πυρηνική ενέργεια και η Βουλγαρία έχει επικεντρωθεί σε αυτήν την κατεύθυνση τα τελευταία επτά χρόνια», τόνισε ο Μίτεφ.
Υπογράμμισε ότι σήμερα στο προσκήνιο βρίσκεται μια στρατηγική προσέλκυσης προσωπικού, γιατί «είναι σαφές τι πρέπει να γίνει, αλλά το θέμα είναι ποιος θα το κάνει». Τόνισε ότι την επόμενη πενταετία, 700 ειδικοί του κλάδου θα συνταξιοδοτηθούν. «Περίπου 130 άνθρωποι αποχωρούν από τη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας κάθε χρόνο», δήλωσε ο ‘Ισκρεν Τσβέτκοφ του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι (NPP) και η αντικατάστασή τους παίρνει πολύ χρόνο, καθώς ένας χειριστής πυρηνικής μονάδας χρειάζεται τουλάχιστον 18 μήνες εξειδικευμένης εκπαίδευσης στον πυρηνικό σταθμό Κοζλοντούι»
Ο Τσβέτκοφ πρόσθεσε ότι 3.700 άνθρωποι εργάζονται σήμερα στον πυρηνικό σταθμό. «Είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη χώρα, που παρέχει υποτροφίες και καλούς αρχικούς μισθούς για νέους ειδικούς», δήλωσε. Οι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν την πυρηνική ενέργεια. Σχεδόν 440 πυρηνικοί αντιδραστήρες βρίσκονται σε λειτουργία, άλλοι 50 έως 60 κατασκευάζονται.
Οι Βούλγαροι ειδικοί ανέφεραν ότι η Βουλγαρία χρειάζεται τέσσερις αντιδραστήρες 1.000 μεγαβάτ, όπως ορίζεται σε ένα στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο για το 2050. Αυτό θα επιτρέψει στη χώρα να διατηρήσει την ενεργειακή της ανεξαρτησία και να αντιμετωπίσει κατάλληλα την κλιματική αλλαγή. Να προσθέσουμε ότι στο Κοζλοντούι καταγράφονται πάντως κατά καιρούς προβλήματα, παρότι η βουλγαρική κυβέρνηση σταθερά διαψεύδει διαρροές.Τον περασμένο Ιούλιο πέρασε και από διεθνή έλεγχο ξανά. Ο σκοπός του ελέγχου ήταν η επισκόπηση της προόδου στην εφαρμογή των συστάσεων και των προτάσεων που προέκυψαν από την αποστολή SALTO στις Μονάδες 5 και 6 του πυρηνικού σταθμού.