Βουλή: Κυρώθηκε η συμφωνία Ελλάδος-Αργεντινής για την απασχόληση εξαρτωμένων μελών των διπλωματών

Βουλή: Κυρώθηκε η συμφωνία Ελλάδος-Αργεντινής για την απασχόληση εξαρτωμένων μελών των διπλωματών

Κυρώθηκε, με μεγάλη πλειοψηφία, από την ολομέλεια της Βουλής η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αργεντινής «σχετικά με την επικερδή απασχόληση εξαρτώμενων ατόμων των μελών διπλωματικής ή προξενικής αρχής». Υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΚΟ “Σπαρτιάτες”, ενώ “παρών” δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης, της Νέας Αριστεράς, της ΚΟ “Νίκη” και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Όπως είπε ο παριστάμενος υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Κώτσηρας, η συμφωνία «τονώνει τις σχέσεις μας με μία τρίτη χώρα που έχει σημαντική Ομογένεια» και δείχνει ότι «η βούληση του Υπουργείου Εξωτερικών και της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι να επεκτείνει όσο μπορεί τη στήριξή της στα μέλη του διπλωματικού σώματος της Ελλάδας και εν γένει του συνόλου των υπηρετούντων στο εξωτερικό».

Με αφορμή την κύρωση της σύμβασης, ο κ. Κώτσηρας επισήμανε ότι το υπουργείο Εξωτερικών στήριξε την Κληρικολαϊκή Συνέλευση που έγινε στην Αργεντινή, αναφέρθηκε στα ειδικά προγράμματα φιλοξενίας, τα οποία φέτος, μετά από πολλά χρόνια», επανεργοποιήθηκαν οριζόντια. Όπως είπε, «ήρθαν πολλοί συμπατριώτες μας από το εξωτερικό στην Ελλάδα, ώστε να πάρουν αυτήν τη μυρωδιά, αυτήν τη μνήμη, αυτό το συναισθηματικό δέσιμο με την πατρίδα μας, προκειμένου να μπορέσουν να επιστρέψουν πίσω ως οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας».

Μιλώντας για τις εξελίξεις στη Συρία, ο κ., Κώτσηρας επανέλαβε ότι η Αθήνα καταδικάζει «τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν σε βάρος αθώων αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών και των Αλαουιτών». Αναμένουμε, πρόσθεσε, «από τις μεταβατικές αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει η βία, να προστατευθούν οι άμαχοι και να αχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι». Ειδικότερα για τους Χριστιανούς της Συρίας, είπε ότι «είναι από τα πρώτα θέματα που θέσαμε εξαρχής και ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τακτικότατη επαφή με τον Πατριάρχη Αντιοχείας, με τον οποίο ο υπουργός Εξωτερικών προ ημερών συνομίλησε εκ νέου». Τόνισε μάλιστα ότι «στο συγκεκριμένο θέμα η θέση της χώρας είναι πολύ καθαρή και θα συνεχίσουν ο υπουργός Εξωτερικών και ο Έλληνας πρωθυπουργός να θέτουν τα συγκεκριμένα θέματα σε όλα τα fora, στα οποία συμμετέχουμε με ισχυρό πολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο».

Για τη σχέση Αθήνας-Ουάσιγκτον είπε ότι «είναι γεωστρατηγικών χαρακτηριστικών και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσφατα ήταν εκ των πρώτων ηγετών της Ευρώπης, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και όλα αυτά δείχνουν ότι η χώρα μας έχει βασίσει την εξωτερική της πολιτική πάνω σε γερά θεμέλια. Αυτό νομίζω ότι είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία, μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε.

Είναι δεδομένο ότι μπορεί να υπάρχουν διάφορες διαφωνίες στην προσέγγιση. Ναι, αυτό είναι λογικό και γι’ αυτό γίνονται οι συζητήσεις. Αλλά το να προσπαθούμε να μηδενίσουμε και να ακούω «Δεν υπάρχει στρατηγική της Ελλάδας», όταν η Ελλάδα μεταξύ του 2019-2025 έχει αυξήσει τη διπλωματική της παρουσία, έχει αυξήσει το διπλωματικό της κεφάλαιο, αναγνωρίζεται ως αξιόπιστος εταίρος, συνομιλεί με όλους, προστατεύει τις χριστιανικές κοινότητες, έχει στρατηγικό σχέδιο για την Ελληνική Διασπορά, έχουμε στρατηγικό σχέδιο για τη δημόσια διπλωματία, προσπαθούμε να ενισχύσουμε το δύσκολο θέμα του Υπουργείου Εξωτερικών και των δομών του, όλα αυτά είναι ακριβώς αυτό το σχέδιο το οποίο πρέπει να έχει η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, η οποία δεν είναι ενός κόμματος. [. . .] Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι θέματα σκυταλοδρομίας. Οφείλουμε να χτίζουμε ο ένας πάνω στην προσπάθεια που γίνεται. Διότι, εν τέλει, είναι η χώρα αυτή η οποία εκπροσωπείται και τα συμφέροντά της αυτά τα οποία πρέπει να προστατεύονται».

Τέλος, ο κ. Κώτσηρας είπε ότι το εθνικό συμφέρον οφείλει να υπηρετείται από μια εξωτερική πολιτική βασισμένη σε αρχές, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, βασισμένη στην προστασία των αμάχων, βασισμένη στις στρατηγικές σχέσεις που έχει η πατρίδα μας με χώρες, οι οποίες πραγματικά μπορούν να βοηθήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα στο να έχουμε μια πολυδιάστατη και πολυμερή εξωτερική πολιτική.

Τα υπόλοιπα νομίζω ότι μπορούμε να τα βρίσκουμε. Διαφωνίες μπορεί να υπάρχουν, αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι σήμερα, το 2025, η πατρίδα μας, όταν γίνονται τεκτονικές αλλαγές, είναι ένας παράγοντας ασφάλειας, αξιοπιστίας, συνομιλητής όλων. Αυτό θα συνεχίσει να κάνει ως ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ένα μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ως ένας ισχυρός πόλος δημοκρατίας, ασφάλειας και σταθερότητας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx