Βουλιάζει το ελληνόκτητο πλοίο που επλήγη προχθές από τους Χούθι – Ενας ο νεκρός, λένε οι Φιλιππίνες

Drones και ταχύπλοα περιπολικά των Χούτι καταστράφηκαν από τον αμερικανικό στρατό

Το ελληνικών συμφερόντων αλλά υπό λιβεριανή σημαία φορτηγό πλοίο “Tutor” δεν στάθηκε δυνατόν να ρυμουλκηθεί, εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμά του, με το μηχανοστάσιο πλημμυρισμένο από νερά και πλέει ακυβέρνητο. Το πλήρωμα ήταν Φιλιππινέζοι σύμφωνα με πληροφορίες και ένας ναυτικός είναι αγνοούμενους -ή σκοτώθηκε στο μηχανοστάσιο ή εγκλωβίστηκε και πνίγηκε σε αυτό. Η μεν διαχειρίστρια εταιρεία επιμένει ότι “το πλοίο εγκαταλείφθηκε επιτυχώς” χωρίς καμία αναφορά σε νεκρό, πλην οι Φιλιππίνες αναφέρονται σε απώλεια ζωής.

Ο εφοπλιστής Κρίτων Λεντούδης, της Evalend Shipping στην οποία ανήκει το πλοίο, δεν έχει κάνει καμία δήλωση για το πλήρωμα.

Το πλοίο, που μετέφερε κάρβουνο στην Ινδία, χτυπήθηκε από ενόπλους με μικρά πλωτά μέσα αλλά και με drone και πύραυλο κοντά στο λιμάνι της Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα της Υεμένης. Προκλήθηκε ρήγμα και σημειώθηκε μεγάλη εισροή υδάτων. Χθες είχε ανακοινωθεί ότι κατέπλεαν δύο μεγάλα ελληνικά ρυμουλκά για να το έλξουν σε λιμάνι, όμως αυτό μάλλον δεν στάθηκε δυνατόν.

Η United Kingdom Maritime Trade Operations, η οποία ενεργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ των διαχειριστών πλοίων και των στρατιωτικών δυνάμεων, δήλωσε από την πρώτη μέρα του συμβάντος ότι το πλοίο έβαζε νερά και είχε υποστεί μεγάλες ζημιές στο μηχανοστάσιο του. Η ίδια εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα πως «το σκάφος εγκαταλείφθηκε με επιτυχία και πλέει ακυβέρνητο».

Το πλήρωμα του ελληνικών συμφερόντων πλοίου Tutor αναφέρεται εμμέσως ως διασωθέν, αλλά σήμερα οι Φιλιππίνες επισήμως μιλούν για έναν αγνοούμενο. Ο υπουργός Εργασίας της χώρας έδωσε μάλιστα συνέντευξη Τύπου σχετικά με την τύχη του πληρώματος, που είναι οι περισσότεροι Φιλιππινέζοι. Η εταιρεία δεν έχει κάνει καμμία διορθωτική δήλωση ως προς τη διάσωση του πληρώματος, είτε για να επιβεβαιώσει την απώλεια μιας ζωής είτε για να την διαψεύσει, αιτιολογώντας όμως το γιατί στις Φιλιππίνες μιλούν για νεκρό.

Με το θάνατο αυτό, οι ναυτικοί που έχουν χάσει εκεί τη ζωή τους, γίνονται τέσσερις, καθώς τρεις σκοτώθηκαν στο κατάστρωμα και πάλι ελληνόκτητου ή ναυλωμένου από ελληνική εφοπλιστική εταιρεία πλοίου τις 7 Μαρτίου. Εκείνο το πλοίο είχε σημαία Μπαρμπαντος και οι Χούθι το χαρακτήρισαν “αμερικανικό”, όμως είχε ήδη πουληθεί σε εταιρεία ελληνικών συμφερόντων. Οι νεκροί στο κατάστρωμα ήταν δύο Φιλιππινέζοι ναυτικοί και ένας Βιετναμέζος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι