Βουλή: Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία – Σκληρή αντιπαράθεση για εργασιακά

Βουλή: Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία – Σκληρή αντιπαράθεση για εργασιακά

Σκληρή μάχη στη Βουλή και έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ Κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης για το εργασιακό νομοσχέδιο , ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ) και το ΚΚΕ κατέθεσαν αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή σκληρή αντιπαράθεση  για το σχέδιο νόμου σχετικά με «την ενίσχυση της εργασίας – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 – Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας – Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας».

Κατά τη συζήτηση, αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ είχε προηγηθεί το πρωί της Πέμπτης το αντίστοιχο αίτημα του ΚΚΕ.

Πυρά κατά της Κυβέρνησης εξαπολύουν βουλευτές της αντιπολίτευσης για τη σειρά αντεργατικών ρυθμίσεων, που καταργούν το πενθήμερο, διευκολύνουν τις απολύσεις, προβλέπουν εργασία σε δύο εργοδότες με συνολική διάρκεια ως 13 ώρες και νέες μορφές «ευέλικτης» απασχόλησης, όπως η σύμβαση κατά παραγγελία, ενώ προστατεύουν τους απεργοσπάστες και ποινικοποιούν την απεργία.

Τα στελέχη της κυβέρνησης υπεραμύνονται του εργασιακού νομοσχεδίου, παρότι αυτό έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων η οποία μεταφέρεται  έξω από το κοινοβούλιο με μαζική απεργιακή κινητοποίηση.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της Αρχής μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής,  ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νίκη, Σπαρτιάτες και Πλεύση Ελευθερίας καταψήφισαν και δήλωσαν πως θα ψηφίσουν ορισμένες θετικές διατάξεις. Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί συνολικά στην Ολομέλεια. Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, υποσχέθηκε σε συνεδρίαση της Επιτροπής νομοτεχνικές βελτιώσεις σε ορισμένες διατάξεις, σύμφωνα με τις προτάσεις που έγιναν από φορείς και κόμματα.

Πάντως  σφοδρές είναι αντιδράσεις εντός και εκτός Βουλής και για το υποτιθέμενο «ξεπάγωμα» το τριετιών, που όμως μπαίνει στο “ψυγείο”. Συγκεκριμένα, η τροπολογία, που κατατέθηκε , ορίζει ότι η επαναφορά της τριετία από την 1/1/2024 ενεργοποιείται τελικά υπό την απειλή της ανεργίας η οποία θα συνεχίσει, σύμφωνα με το μνημονιακό πρόταγμα του 2012, να ορίζει τουλάχιστον μέχρι και το έτος 2027 εάν θα καταβληθούν τα επιδόματα πολυετίας και ωριμάνσεων στους μισθωτούς.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει επίσης τροπολογία για χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές, την απαλλαγή από τη συμμετοχή για τη χορήγηση φαρμάκων και την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων και ηλεκτρονικών γνωματεύσεων για παροχές του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας των πληγέντων από την κακοκαιρία «Daniel».

Τέλος, έχουν κατατεθεί δύο τροπολογίες από την αντιπολίτευση. Η πρώτη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με θέμα τον «προσδιορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, συνυπολογισμός τριετιών». Η δεύτερη από το ΚΚΕ έχει ως θέμα την «Αναδρομική αναγνώριση της προσαύξησης του μισθού και του ημερομισθίου λόγω προϋπηρεσίας. Αναδρομική κατάργησης της Π.Υ.Σ 6/28.2.2012, η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 4046/2012 και κάθε διάταξης που πάγωσε την προσαύξηση μισθού και ημερομισθίου λόγω προϋπηρεσίας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι