Βούτσις: Έρχονται πιέσεις προς την Σερβία για αναγνώριση Κοσόβου

Τα πολλά πρόσωπα του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, Νεφέλη Λυγερού
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ότι η Σερβία εισέρχεται σε μία «εξαιρετικά δύσκολη περίοδο» όσον αφορά το ζήτημα του Κοσόβου και ότι ως μοναδική προοπτική που προσφέρεται στη χώρα είναι να αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο Κόσοβο. Ο Σέρβος πρόεδρος εκτίμησε ότι στο άμεσο μέλλον θα αυξηθούν οι πιέσεις κατά της Σερβίας για να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

«Οι πιέσεις θα γίνουν όλο και πιο σκληρές, θα ζητείται πλήρης ανεξαρτησία, χωρίς διαίρεση η οτιδήποτε άλλο που να ικανοποιεί και τη Σερβία», εκτίμησε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Πρόσθεσε, δε, ότι πολλοί ξένοι αξιωματούχοι, με τους οποίους συναντήθηκε τις τελευταίες ημέρες, του ζητούν να κάνει κάποια υποχώρηση η Σερβία για να προκαλέσει την ευμένεια της Πρίστινας, ώστε να καταργήσει του δασμούς που επέβαλε, της τάξης του 100%, για τα σερβικά εμπορεύματα.

«Όταν, πριν λίγο καιρό, έλεγα ότι έχουμε την ευκαιρία για συμβιβασμό, κάποιοι με αποκαλούσαν προδότη. Ίσως τότε ήταν η τελευταία ευκαιρία για να επιτευχθεί συμβιβαστική λύση στο ζήτημα του Κοσόβου. Σήμερα, κανένας πλέον δεν μας προσφέρει τον συμβιβασμό», επισήμανε ο Σέρβος πρόεδρος. Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση για το Κόσοβο, που συγκάλεσαν Γερμανία και Γαλλία και θα πραγματοποιηθεί στις 29 Απριλίου, στο Βερολίνο, δήλωσε ότι δεν είναι καθόλου αισιόδοξος.

«Το μόνο που περιμένω είναι να ζητηθεί νέος διάλογος, με άλλη μορφή, όπου σκοπός θα είναι να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του Κοσόβου και οι Σέρβοι να μην λάβουν τίποτα. Θα μας ζητήσουν να μπούμε στον διάλογο με τους Αλβανούς χωρίς η Πρίστινα να καταργήσει τους δασμούς», ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Σερβίας. Επισήμανε, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να ενδώσει και δεν θα δεχθεί να συμμετάσχει σε διάλογο πριν από την άρση των δασμών, όσο ασφυκτικές κι αν είναι οι πιέσεις που θα τού ασκηθούν στο Βερολίνο.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι