Βρετανία: Δεν χωρούν άλλους οι φυλακές – Νόμος για πρόωρη αποφυλάκιση

Φυλακές Κασσαβέτειας: Δραπέτευσαν δύο βαρυποινίτες κρατούμενοι αλβανικής καταγωγής

Η νέα κυβέρνηση του Εργατικού κόμματος προτίθεται να περάσει νομοσχέδιο που θα αποφυλακίζει πρόωρα περισσότερους κρατουμένους, γιατί σύμφωνα με την υπουργό Δικαιοσύνης Σαμπάνα Μαχμούντ, «η υπερπληρότητα απειλεί να οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση του νόμου και της τάξης».

Η κα Μαχμούντ είπε ότι «οι φυλακές στην Αγγλία και την Ουαλία έχουν χώρο μόνο για μερικές εκατοντάδες άνδρες κρατουμένους ακόμη και πιθανότατα θα γεμίσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Τότε θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν τα κελιά στα αστυνομικά τμήματα, κάτι που σημαίνει ότι οι αστυνομικοί θα περιορίσουν τις περιπολίες τους στους δρόμους. Αν, όμως, οι αστυνομικοί δεν μπορούν να δράσουν, οι εγκληματίες θα κάνουν ό,τι θέλουν. Μπορεί να δούμε λεηλασίες, σπασίματα παραθύρων, ληστείες καταστημάτων και πυρπόληση συνοικιών», είπε η Μαχμούντ σε ομιλία της σε μια φυλακή της κεντρικής Αγγλίας.

Με βάση το νομοσχέδιο, οι περισσότεροι κρατούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποφυλακιστούν αφού εκτίσουν το 40% της ποινής τους, από 50% που είναι σήμερα. Όσοι αποφυλακισθούν προβλέπεται να επιστρέφουν στα κελιά τους εάν παραβούν ξανά τον νόμο ή τους όρους αποφυλάκισής τους.

Η Βρετανία έχει το υψηλότερο ποσοστό φυλακισμένων στη δυτική Ευρώπη. Ο αριθμός των κρατουμένων αυξήθηκε ραγδαία μετά την πανδημία, εν μέρει λόγω των βαρύτερων ποινών που επιβάλλονταν αλλά και του γεγονότος ότι όσοι καταδικάζονταν για σοβαρά αδικήματα έπρεπε να εκτίσουν τουλάχιστον το 65% της ποινής τους προτού αιτηθούν προωρη αποφυλάκιση.

Η Μαχμούντ είπε ότι 10.000 κρατούμενοι έχουν ήδη αποφυλακιστεί από τον Οκτώβριο του 2023, με βάση το προηγούμενο νομοσχέδιο επί του θέματος, το οποίο τώρα θα καταργηθεί ώστε να εφαρμοστεί συστηματικότερα το δικό της πρόγραμμα πρόωρης αποφυλάκισης. Το υπουργείο Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι από το πρόγραμμα αυτό θα αποκλειστούν αυτόματα οι σεξουαλικοί παραβάτες, όσοι έχουν καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία και σχετικά αδικήματα και όσοι εκτίουν ποινές άνω των 4 ετών για σοβαρά, βίαια αδικήματα.

Στη Βρετανία κρατούνται σε φυλακές περίπου 95.000 άτομα. Στην Ελλάδα περίπου 11.000. Η Βρετανία έχει πληθυσμό 64 εκατ. και η Ελλάδα 10,5. Περισσότερους κρατουμένους αναλογικά προς τον πληθυσμό φέρεται να έχει στην ΕΕ η Πολωνία και η Ουγγαρία με περίπου 191 κρατουμένους ανά 100.000 κατοίκους ή 72.000 τροφίμους η πρώτη (και πληθυσμό 36 εκατ.) και  19.000 τροφίμους η Ουγγαρία (με πληθυσμό περίπου 10 εκατ.). Τους λιγότερους έχει η Φινλανδία (2.500 με πληθυσμό 5,5 εκατ.) Υψηλό αριθμό κρατουμένων παρουσιάζει επίσης η Σλοβακία (185 ανά 100 χιλ. κατοίκους), η Λιθουανία (182 ανά 100 χιλ. κατοίκους) και η Τσεχία (175 ανά 100 χιλ. κατοίκους).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx