Βρετανία: Ο Τόνι Μπλερ υπέρ “ενός σχεδίου για τον έλεγχο της μετανάστευσης”

Βρετανία: Ο Τόνι Μπλερ υπέρ “ενός σχεδίου για τον έλεγχο της μετανάστευσης”
Former British Prime Minister Tony Blair leaves his home in London on July 6, 2016. - The official inquiry into Britain's role in the Iraq war finally reports on Wednesday, seven years after it launched, with former prime minister Tony Blair expected to face severe criticism. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP) (Photo by DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP via Getty Images)

Ο πρώην πρωθυπουργός του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Τόνι Μπλερ συνέστησε σήμερα στον νέο πρωθυπουργό του κόμματός του Κιρ Στάρμερ να προετοιμάσει «ένα σχέδιο για τον έλεγχο της μετανάστευσης» και να δημιουργήσει μια ψηφιακή ταυτότητα, μια ιδέα που απέρριψε η κυβέρνηση.

 

 

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στους Sunday Times, ο Μπλερ απαριθμεί τις «συμβουλές» του προς τον Στάρμερ και κάνει έναν παραλληλισμό με την κατάσταση στη Γαλλία και την Ιταλία. Η μετανάστευση αποτελεί μία από τις βασικές ανησυχίες των Βρετανών και συνέβαλε στην άνοδο του αντιμεταναστευτικού και αντισυστημικού κόμματος Reform UK στις βουλευτικές εκλογές.

Ο Μπλερ, που διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας από το 1997 έως το 2007 και παρέμεινε διακριτικός κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, προειδοποιεί πως το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ «συνιστά μια πρόκληση για τους Εργατικούς επίσης», ακόμα κι αν πήρε ψήφους κυρίως από τους Συντηρητικούς.

Αν και οι Εργατικοί κατήγαγαν μια πολύ μεγάλη νίκη στις βουλευτικές εκλογές της Πέμπτης, το Reform UK προσέλκυσε ένα ποσοστό άνω του 14% των ψήφων και εισήχθη στο βρετανικό κοινοβούλιο με 5 βουλευτές, μεταξύ αυτών τον αρχηγό του Νάιτζελ Φάρατζ.

«Τα πολιτισμικά ζητήματα, το ίδιο ή και περισσότερο με τα οικονομικά θέματα, βρίσκονται στο επίκεντρο» αυτών των εκλογών, εκτιμά ο Τόνι Μπλερ.

Σε αυτό, «η βρετανική πολιτική έχει πολλά κοινά με την ευρωπαϊκή πολιτική», όπου τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα «βρίσκονται αντιμέτωπα με μια αποσταθεροποίηση», εκτίμησε ο ίδιος, επικαλούμενος το παράδειγμα της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Επιπλέον, ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί πως η χώρα «χρειάζεται ένα σχέδιο για τον έλεγχο της μετανάστευσης», «μια νέα αυστηρή προσέγγιση» στο θέμα της ασφάλειας και της δικαιοσύνης.

Τάσσεται, επίσης, υπέρ της εισαγωγής ενός ψηφιακού δελτίου ταυτότητας για τους Βρετανούς, προκειμένου «να γνωρίζουμε ακριβώς ποιος έχει το δικαίωμα να βρίσκεται εδώ».

Το εθνικό δελτίο ταυτότητας δεν υπάρχει στο Ηνωμένο Βασίλειο και η υποχρέωση τον περασμένο χρόνο για πρώτη φορά σε μια τοπική εκλογική αναμέτρηση στην Αγγλία οι ψηφοφόροι να επιδείξουν ένα έγγραφο ταυτοποίησης με φωτογραφία (διαβατήριο, άδεια οδήγησης κ.α) προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

Ο υπουργός Εμπορίου Τζόναθαν Ρέινολντς απέρριψε την ιδέα ενός ψηφιακού δελτίου ταυτότητας λέγοντας πως δεν «αποτελεί μέρος» των σχεδίων της κυβέρνησης, σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Times.

Ο Μπλερ έπλεξε επίσης το εγκώμιο της τεχνητής νοημοσύνης, στην οποία διακρίνει ιδιαιτέρως ένα ιδανικό εργαλείο στη μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι