Βρετανία: Προς κρατικοποίηση εργοστάσιο χάλυβα
11/04/2025
Το βρετανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει αύριο έναν νόμο έκτακτης ανάγκης που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να «πάρει τον έλεγχο» ενός εργοστασίου χάλυβα, που ανήκει στην British Steel, θυγατρική της κινεζικής Jingye, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ.
Το εργοστάσιο ήταν στα πρόθυρα να κλείσει. Το νομοσχέδιο έχει ως στόχο την «ανάληψη του ελέγχου του εργοστασίου και τη διατήρηση όλων των βιώσιμων επιλογών», δήλωσε ο Στάρμερ, προσθέτοντας ότι το μέλλον της British Steel «βρισκόταν σε κίνδυνο», όπως και η οικονομική ασφάλεια της χώρας.
Η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι θα θέσει προς συζήτηση κατεπειγόντως αύριο νομοσχέδιο για την «προστασία» της British Steel. Βουλευτές επέστρεψαν από τις πασχαλινές τους διακοπές για να μεταβούν στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συζήτηση του νομοσχεδίου που «δίνει στην κυβέρνηση την εξουσία να διευθύνει χαλυβουργικές επιχειρήσεις στην Αγγλία», ανέφερε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει αυτή την εξουσία για να προστατεύσει το εργοστάσιο στο Σκάνθορπ» (βόρεια Αγγλία) που ανήκει στη British Steel, όπου διακυβεύονται 2.000 – 2.700 θέσεις εργασίας.»
«Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι», είπε, ενώ ορισμένα βρετανικά μμε είχαν ήδη κάνει λόγο για πιθανή κρατικοποίηση. Η British Steel, η οποία απασχολεί συνολικά 3.500 εργαζόμενους στην Αγγλία, ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου την πρόθεσή της να κλείσει τις δύο υψικαμίνους και να σταματήσει τις εργασίες έως τις αρχές Ιουνίου στο Σκάνθορπ. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι οι δύο υψικάμινοι, οι τελευταίοι στην Αγγλία, δεν αποφέρουν πλέον κέρδη και ότι χάνει 700.000 λίρες (814.000 ευρώ) την ημέρα λόγω των «πολύ δύσκολων συνθηκών της αγοράς».
Αυτή η βρετανική επιχείρηση, πρώην ναυαρχίδα στο χώρο της, αντιμετώπιζε δυσκολίες εδώ και χρόνια. Σώθηκε από τη χρεοκοπία από την κινεζική εταιρεία το 2020. Η ανακοίνωση για το κλείσιμο των υψικαμίνων έρχεται εν μέσω του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον επέβαλε δασμούς 25% στον χάλυβα και το αλουμίνιο, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ στα μέσα Μαρτίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ