Βρετανική έκκληση στο ΣΑ για την Υεμένη

Βρετανική έκκληση στο ΣΑ για την Υεμένη

Το Ηνωμένο Βασίλειο απηύθυνε έκκληση στους εταίρους του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να ενεργήσουν για να προωθήσουν την επίτευξη πολιτικής λύσης και τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη, ο οποίος έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ συζήτησε με τον ειδικό επιτετραμμένο των Ηνωμένων Εθνών στην Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς και οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως «είναι καιρός το Συμβούλιο να δράσει για να υποστηρίξει τη διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», αναφέρει δελτίο Τύπου του Φόρεϊν Όφις.

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς εξέφρασε την προθυμία του να οργανώσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις «μέσα σε έναν μήνα», μετά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ να ξαναρχίσουν συνομιλίες για να δοθεί τέλος σε μια σύρραξη η τελευταία φάση της οποίας έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στη σύρραξη στην Υεμένη αναμετρώνται οι δυνάμεις της επισήμως αναγνωρισμένης κυβέρνησης, που υποστηρίζονται από μια συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, με το σιιτικό ένοπλο κίνημα που είναι γνωστό ως Χούτι, το οποίο θεωρείται προσκείμενο στο Ιράν και κατέλαβε το 2014 και το 2015 μεγάλο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.

Από την Πέμπτη ως την Κυριακή, μαίνονταν σκληρές μάχες γύρω από την πόλη Χοντάιντα, όπου βρίσκεται το λιμάνι μέσω του οποίου εισάγονται τα τρία τέταρτα των εισαγόμενων εμπορευμάτων και της ανθρωπιστικής βοήθειας που χορηγείται στην Υεμένη, με πάνω από εκατό νεκρούς στα δύο στρατόπεδα, σύμφωνα με ιατρικές και στρατιωτικές πηγές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι