Βρετανική μετάλλαξη: Σασπένς για πισωγύρισμα στα μέτρα

α rapid και self test που πήραν πιστοποίηση

Άλλα 200 ύποπτα δείγματα εξετάζεται αν ανήκουν στο βρετανικό στέλεχος που μεταδίδεται πολύ εύκολα, και από το αποτέλεσμα αυτών -όπως και όσων καθημερινά προστίθενται αυτές τις μέρες στα εργαστήρια για γενετική ανάλυση-, θα εξαρτηθεί αν πισωγυρίσει η Ελλάδα στα μέτρα.

Εκτός από τα ήδη 62 επιβεβαιωμένα κρουσματα της βρετανικής και άλλων μεταλλάξεων, τώρα εξετάζονται άλλα 90 από την Αττική και άλλα 110 από Κρήτη και Θεσσαλονίκη. Ανεξαρτήτως αυτού, παραμένει ανησυχητικό το γεγονός ότι τα τελευταία 32 θετικά βρέθηκαν σε μόλις 59 δείγματα. Όπως έχουμε ξαναγράψει, δεν γνωρίζουμε αν αυτά τα 59 ήταν τυχαία δείγματα (οπότε η στατιστική είναι πολύ κακή και ανησυχητική) ή αν ελήφθησαν από συγκεκριμένες ομάδες ελέγχου επειδή είχαν οικείους στο χώρο του τουρισμού, οπότε το υψηλό ποσοστό σε αυτά τα άτομα είναι σχετικά αναμενόμενο ή πάντως πολύ λιγότερο ανησυχητικό σε σύγκριση με την τυχαία επιλογή.

Τρεις οι υπολογίσιμες μεταλλάξεις

Εξετάζονται αναδρομικά και δείγματα του Νοεμβρίου για να διαπιστωθεί πότε ακριβώς ήρθε η μετάλλαξη, παρότι οι ενδείξεις είναι ότι εισήχθη μέσα προς τέλη Δεκεμβρίου, όταν βρέθηκαν και τα πρώτα 6 τεστ με το συγκεκριμένο στέλεχος σε ταξιδιώτες προς την Ελλάδα. Αν όμως εισήχθη Οκτώβριο, πιθανόν να ερμηνεύει την ξαφνική διασπορά στη Θεσσαλονίκη.

Εντούτοις η βρετανική είναι επικίνδυνη μόνον από την άποψη ότι αυξάνει ραγδαία τις μολύνσεις και άρα έμμεσα αυξάνει τις νοσηλείες και τους θανάτους λόγω της μεγάλης ‘ποσότητας’ των λοιμώξεων. Ομως χειρότερη θεωρείται η νοτιοαφρικανική και η βραζιλιάνικη μετάλλαξη, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτές οι δύο δεν καλύπτονται από τα υπάρχοντα εμβόλια ενώ η βρετανική επαρκώς καλύπτεται.

Μέτρα

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, είπε ότι ενδεχομένως το μεταλλαγμένο στέλεχος να επηρεάσει και τις αποφάσεις που λαμβάνονται για τα μέτρα στην Ελλάδα και κάλεσε τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση για την μετάλλαξη του ιού. «Πιστεύω ότι για κάποιο διάστημα θα πάμε με τα σχολεία. Αυτή την στιγμή δεν νομίζω ότι υπάρχει η σκέψη υπό αυτές τις συνθήκες να ανοίξει κάτι άλλο».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, που από διημέρου νοσεί και ο ίδιος ηπίως και λαμβάνει κολχικίνη,  «αν οι βρετανικές μεταλλάξεις έχουν υπολογίσιμη συνέχεια, τότε μπαίνουμε σε μια φάση διαφορετική από αυτή που προσμέναμε». Όπως είπε η Επιτροπή θα περιμένει και τα δεδομένα της Τετάρτης. «Αν η τάση είναι αυξητική, πρέπει να ενεργήσουμε πριν φτάσουμε σε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων. Η γρήγορη δράση είναι η πιο αποτελεσματική», πρόσθεσε. Μάλιστα, ο κ. Εξαδάκτυλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εφόσον συνεχιστεί η αυξητική τάση, να γίνει συζήτηση για αναθεώρηση μέτρων που έχουν ήδη αρθεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx