Βρετανοί για Χριστούγεννα: «Θέλετε να πείτε στους δικούς σας “χρόνια πολλά” και σε ένα μήνα να τους θάψετε;»

33χρονος νεκρός με μία σφαίρα στο κεφάλι

Ξεσηκώθηκαν οι μισοί Βρετανοί υπέρ και οι άλλοι κατά του πρωθυπουργού τους, επειδή ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι σκέφτεται “να χαλαρώσουμε λίγο τα μέτρα για να κάνουμε Χριστούγεννα”. Οι επιστήμονες επίσης διχασμένοι:  με άλλους να λένε ότι “κάποιο ρίσκο πρέπει να είναι αποδεκτό” και άλλους να λένε ότι “για 4-5 μέρες χαράς θα έχουμε κηδείες”.

Το θέμα είναι αν θα επιτραπεί μεταξύ 24 και 28 Δεκεμβρίου να συναντηθούν για τις γιορτές παραπάνω από τέσσερα νοικοκυριά στο ίδιο σπίτι. Με τους αριθμούς να προκαλούν ένα είδος εθισμού και ανοχής σαν βενζοδιαζεπίνες, αμβλύνονται πια και τις αισθήσεις και ο νους και οι δημοσιογράφοι στα πάνελ λένε στα σοβαρά  “μα έχουν μειωθεί στους 500 οι θάνατοι, αποδίδουν τα μέτρα” και “είχαμε μόλις 22.915 νέες μολύνσεις σήμερα”.

Κατά

Ο καθηγητής δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ Gabriel Scallyείπε ότι «δεν έχει νόημα να συναντηθούμε για να πούμε “χρόνια πολλά”  ίσα για να πάμε στην κηδεία των φίλων και των συγγενών μας το Γενάρη και το Φλεβάρη. Οι περίοδοι των εορτών είναι από τις πιο επικίνδυνες φάσεις και μεγάλη ευκαιρία για τον ιό να εξαπλωθεί».

Ο  καθηγητής Λοιμωξιολογίας Andrew Hayward που είναι και στην συμβουλευτική επιτροπή του Τζόνσον έχει επίσης αντιρρήσεις γιατί η χαλάρωση θα συνιστά σημαντικό κίνδυνο εξάπλωσης του ιού σε ηλικιωμένους, που είναι και οι πλέον ευάλωτοι.

Η καθηγήτρια  Katherine Henderson, πρόεδρος στο Βασιλικό Κολλέγιο Εντατικολόγων, είπε ότι “θα μετανιώσουμε όλοι αυτή τη χαλάρωση, γιατί το δώρο που θα φέρει ο Άη Βασίλης στη γιαγιά θα είναι ο Covid. Ας κοιτάξουν οι πολιτικοί τα χάλια των νοσοκομείων και ας αφήσουν το κουβεντολόι για τις γιορτές».

Υπέρ

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδινου,  Tim Spector,  είπε ότι «είναι ανόητο να πιστεύουμε  ότι θα θέσουμε τον ιό υπό έλεγχο μέχρι τις γιορτές και πρέπει μα αποδεχτούμε κάποιο ρίσκο». Και ο καθηγητής Επιδημιολογίας John Edmunds, που ειναι σύμβουλος του Τζόνσον και μέλος της αρμόδιας επιτροπής είπε ότι «μια μικρή χαλάρωση των μέτρων για λίγες μέρες δεν θα φέρει την καταστροφή, εξάλλου στην πράξη πολλοί θα παραβιάσουν τα μέτρα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι