Βρετανός διπλωμάτης παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την πώληση όπλων στο Ισραήλ

Βρετανός διπλωμάτης παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την πώληση όπλων στο Ισραήλ

Βρετανός διπλωμάτης που υπηρετούσε στην Ιρλανδία παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την πώληση όπλων από το Ηνωμένο Βασίλειο στο Ισραήλ. «Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας θα μπορούσε να θεωρηθεί συνεργός σε εγκλήματα πολέμου», είπε ο ίδιος.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη συνέχιση της πώλησης όπλων από τη Βρετανία στο Ισραήλ», έγραψε ο 55χρονος Μαρκ Σμιθ στο κείμενο της παραίτησής του που εστάλη με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στους συναδέλφους του και αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Μαρκ Σμιθ υπηρετούσε ως δεύτερος γραμματέας, με ειδικότητα σε θέματα τρομοκρατίας, στην πρεσβεία της Βρετανίας στο Δουβλίνο. Θεωρείται επίσης ειδικός σε θέματα πώλησης όπλων και μάλιστα είχε κατά το παρελθόν αξιολογήσει τις πωλήσεις όπλων στη Μέση Ανατολή.

«Για να εξάγει όπλα σε οποιοδήποτε έθνος, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να διαπιστώνει ότι το έθνος παραλήπτης εφαρμόζει αυστηρές διαδικασίες για να αποφύγει τις απώλειες αμάχων και για να ελαχιστοποιήσει την ζημία στις ζωές των πολιτών -κάτι που δεν κάνει το Ισραήλ», ειπε ο ίδιος συμπληρωματικά.

Με την παραίτησή του ζητεί από το υπουργείο Εξωτερικών να αναθεωρήσει άμεσα την στάση του στο πρόβλημα της Γάζας. «Καθημερινά, γινόμαστε μάρτυρες σαφών και αδιαμφισβήτητων εγκλημάτων πολέμου και παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα, εκ μέρους του Ισραήλ», αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του.

Γράφει επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν διαθέτει «σαφή και διαφανή άδεια εξαγωγής όπλων προς το Ισραήλ» και ότι εξέφρασε τις ανησυχίες του για τη νομιμότητα αυτών των πωλήσεων «σε όλα τα επίπεδα» στο υπουργείο Εξωτερικών, όμως, όπως λέει, τον αγνόησαν.

Το Φόρεϊν Όφις δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για την παραίτηση του διπλωμάτη. Εκπρόσωπός του δήλωσε ότι «η κυβέρνηση σέβεται το διεθνές δίκαιο και έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θα εξάγει όπλα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη σοβαρής παραβίασης του ανθρωπιστικού δικαίου».

Αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές Ιουλίου, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα για να διαπιστωθεί αν οι άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ μπορεί να διευκολύνουν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Κάποια μέσα αναφέρουν ότι τα βρετανικά όπλα μπορούν να συνεχίσουν να πωλούνται, μόνον αν χρησιμοποιούνται αμυντικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, middleeasteye.net

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι