Βρέθηκε άγαλμα του Ερμή στη νοτιοδυτική Βουλγαρία, στην μακεδονική Ηράκλεια

Βρέθηκε άγαλμα του Ερμή στη νοτιοδυτική Βουλγαρία, στην μακεδονική Ηράκλεια

Βούλγαροι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα καλοδιατηρημένο, μαρμάρινο άγαλμα που απεικονίζει τον Ερμή, τον αγγελιαφόρο των θεών της ελληνικής μυθολογίας κατά τη διάρκεια ανασκαφής σε ρωμαϊκό αποχετευτικό δίκτυο.

Όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής αρχαιολογίας, Λουντμίλ Βαγκαλίνσκι που είναι επικεφαλής στις εργασίες ανασκαφής, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων (BTA) και το πρακτορείο Reuters, πρόκειται για άγαλμα ύψους 2 μέτρων και βρέθηκε στην τοποθεσία της αρχαίας πόλης Ηράκλειας Σιντικής, στη νοτιοδυτική Βουλγαρία, κοντά στα ελληνικά σύνορα.

Εξηγώντας την καλή κατάσταση που βρέθηκε το άγαλμα, οι αρχαιολόγοι που ηγούνται των ανασκαφών τόνισαν ότι μετά από έναν σεισμό που κατέστρεψε την πυκνοκατοικημένη πόλη περίπου το 388 μ.Χ., το άγαλμα καλύφθηκε με χώμα.

«Το κεφάλι είναι καλοδιατηρημένο, σε πολύ καλή κατάσταση. Υπάρχουν ορισμένες ρωγμές στα χέρια», δήλωσε ο Λουντμίλ Βαγκαλίνσκι, προσθέτοντας ότι το άγαλμα είναι ρωμαϊκό αντίγραφο ενός αρχαίου ελληνικού πρωτότυπου αγάλματος. Το έργο θα μεταφερθεί στο Ιστορικό Μουσείο στο Πέτριτς, πρόσθεσε ο καθηγητής.

Η Ηράκλεια Σιντική ήταν μια μεγάλη πόλη που ιδρύθηκε από τον Έλληνα βασιλιά του Βασιλείου της Μακεδονίας, Φίλιππο Β΄, μεταξύ των ετών 356 π.Χ. και 339 π.Χ. Εκεί κοντά βρέθηκαν μετά το 2002 (γιατί τότε βρήκαν την πόλη) νομίσματα με ελληνική γραφή (γράφουν Ηράκλεια επί Στρυμώνι). Τα νομίσματα βρέθηκαν το 2007 και αποτελούν άλλη μια απόδειξη της ελληνικότητας των Μακεδόνων.

Αρχαιολόγοι αναφέρουν ότι οι κάτοικοι της Ηράκλειας Σιντικής πιθανότατα προσπάθησαν να διατηρήσουν το άγαλμα, ακόμη και μετά την εγκαθίδρυση του Χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Μετά τον σεισμό, η Ηράκλεια Σιντική έπεσε σε ταχεία παρακμή και εγκαταλείφθηκε γύρω στο 500 μ.Χ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι