Βρέθηκε νεκρός ο πιλότος που χάθηκε σε κατάδυση στη Βουλιαγμένη – Τι είναι το “Πηγάδι του Διαβόλου”

Βρέθηκε νεκρός ο πιλότος που χάθηκε σε κατάδυση στη Βουλιαγμένη – Τι είναι το “Πηγάδι του Διαβόλου”

Εντοπίστηκε η σορός του 34χρονου πιλότου και έμπειρου δύτη, στο «Πηγάδι στου Διαβόλου»

Μετά από αναζήτηση τεσσάρων ημερών, εντοπίσθηκε η σορός του 34χρονου πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας που αγνοείτο από το μεσημέρι της Κυριακής, όταν αποφάσισε να βουτήξει μαζί με φίλο του σε ένα από τα πιο επικίνδυνα υποθαλάσσια σπήλαια της Ελλάδας. Ο πιλότος και φίλος του βγήκε στην επιφάνεια και ειδοποίησε αμέσως τις αρχές ότι ο 34χρονος μάλλον παγιδεύτηκε σε κάποια σήραγγα. Οι δύτες που βούτηξαν βρήκαν σε βάθος 30 μέτρων ένα βατραχοπέδιλο, μια φιάλη οξυγόνου και ένα καταδυτικό σκούτερ, οπότε οι ελπίδες διάσωσης έσβησαν, αλλά οι έρευνες συνεχίστηκαν.

Η θαλάσσια περιοχή στο «πηγάδι του διαβόλου» είναι γνωστή για την επικινδυνότητά της, ενώ το 1978 είχαν χάσει εκεί τη ζωή τους δύο Αμερικανοί δύτες και τα οστά τους εντοπίστηκαν δέκα χρόνια αργοτερα. Από τότε είχαν τοποθετηθεί στο σημείο σίδερα και πλέγματα στα 120 μέτρα βάθος για να αποτραπεί άλλη τραγωδία, αλλά πλέον αυτά έχουν σκουριάσει καθιστώντας δυνατή τη διέλευση, όπως και έγινε.

Οι έρευνες δεν ήταν εύκολες, λόγω του μεγάλου βάθους και των ισχυρών ρευμάτων που επικρατούν κάτω από την επιφάνεια. Σύμφωνα με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, ο αγνοούμενος δύτης διέθετε ειδικό εξοπλισμό που του παρείχε επιπλέον παροχή οξυγόνου για χρονικό διάστημα περίπου 3 έως 5 ωρών, καθώς και υποβρύχιο σκούτερ, το οποίο χρησιμοποιείται για ευκολότερη μετακίνηση κατά τη διάρκεια των καταδύσεων. Ομως κάποια στιγμή κάτι πήγε στραβά…

Το Πηγάδι του Διαβόλου

Πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα υποθαλάσσια σημεία στην Αττική, στο δεύτερο Λιμανάκι της Βουλιαγμένης και αρχίζει από τον βυθό του. Έχει κυκλικό άνοιγμα με διάμετρο περίπου 3 μέτρα και ακολουθεί ένα φυσικό “πηγάδι” που οδηγεί σε ένα δαιδαλώδες υποθαλάσσιο σπήλαιο. Κάποιοι πιστεύουν ότι συνδέεται με τη Λίμνη της Βουλιαγμένης. Ο μεγάλος κινδυνος σε αυτές τις υποβρύχιες στοές είναι τα ισχυρά ρεύματα που εμποδίζουν την επιστροφή των δυτών. Επίσης η ορατότητα είναι μηδενική και σηκώνεται λάσπη που θαμπώνει πλήρως το χώρο ακόμα κι αν έχεις φακούς. Πολλοί για να ξαναβγούν στην επιφάνεια έχουν χρειασθεί εγκατάσταση με σκοινιά και αλυσίδες, για να ξαναβρούν το δρόμο προς την έξοδο, να μην χαθούν στο δαίδαλο, αλλά και για να αντέχουν να μην τους παρασύρουν τα ισχυρά ρεύματα.

Το 1978 έχασαν την ζωή τους εκεί δύο αμερικανοί δύτες (που υπηρετούσαν στην αμερικανική βάση τότε). Τα οστά τους εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν το 2007. Μετά την τραγωδία του 1978, το Λιμενικό τοποθέτησε σιδερένια κάγκελα στην είσοδο του σπηλαίου για να εμποδίσει την είσοδο δυτών. Εκεί υπάρχει και η ανατριχιαστική προειδοποιητική πινακίδα: «Πέρα από αυτό το σημείο δεν υπάρχει τίποτα να δεις που να αξίζει περισσότερο από τη ζωή σου».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx