Βρυξέλλες: Ακυρώθηκε ομιλία του Φάρατζ και του Όρμπαν

Βρυξέλλες: Ακυρώθηκε ομιλία του Φάρατζ και του Όρμπαν

Τί συνέβη και διακόπηκε η προγραμματισμένη ομιλία.

Άδοξα και επεισοδιακά έληξε πριν καλά-καλά ξεκινήσει πολιτική εκδήλωση στις Βρυξέλλες στην οποία συμμετείχαν ο βρετανός πολιτικός Νίγκελ Φάρατζ και επρόκειτο να παραστεί ο Βίκτωρ Όρμπαν, με τον πρώτο να βρίσκεται στη σκηνή όταν η αστυνομία εισέβαλλε ζητώντας να διακοπεί η συγκέντρωση. Η απόφαση αυτή ήταν του δημάρχου.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Alexander De Croo είπε σχετικά: «Αυτό που συνέβη είναι απαράδεκτο. Η αυτονομία των δήμων είναι θεμέλιος λίθος της δημοκρατίας, αλλά δεν μπορεί να υπερβαίνει το Σύνταγμα της χώρας που εγγυάται την ελευθερία του λόγου και τις ειρηνικές συγκεντρώσεις από το 1830. Η απαγόρευση πολιτικών συγκεντρώσεων είναι αντισυνταγματική, τελεία και παύλα».

«Οι αρχές αποφάσισαν να δώσουν τέλος στην εκδήλωση λόγω του ενδεχομένου να οδηγήσει σε διατάραξη της τάξης», είπε η αστυνομία σε έναν από τους διοργανωτές. Ο αρχιτέκτονας του Brexit Νίγκελ Φάρατζ επρόκειτο να δώσει μια κεντρική ομιλία στις 11 π.μ.

Όταν ανέβηκε στη σκηνή, κι ενώ επεισόδια εκτυλίσσονταν έξω από τον χώρο, ο Φάρατζ επέκρινε τις αρχές των Βρυξελλών ως τερατώδεις, επειδή ήθελαν να ακυρώσουν την εκδήλωση. «Ήξερα ότι δεν θα ήμουν ευπρόσδεκτος στις Βρυξέλλες», είπε ο πρώην ευρωβουλευτής.

Ο Frank Füredi, ένας από τους διοργανωτές από το δεξιό think tank MCC, το οποίο υποστηρίζει επίσης την εκδήλωση, είπε στο “Politico”: «Προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν έναν τεχνικό λόγο για να διατυπώσουν μια πολιτική άποψη. Είπαν στον ιδιοκτήτη ότι αν δεν κλείσει θα κόψουν το ρεύμα. Πρόκειται για μια τενεκεδένια δικτατορία». (σ.σ. υποτιμητικός ιδιωματισμός που ξεκίνησε από τις ευτελείς φτηνές τσαγιέρες της Βικτωριανής εποχής και που εν προκειμένω σημαίνει ένα αυταρχικό καθεστώς που δεν είναι αξιόπιστο και σημαντικό, αλλά έχει αυταπάτες μεγαλείου).

Λίγο περισσότερο από μία ώρα μετά την πρώτη άφιξη ομιλητών, η αστυνομία επέστρεψε περίπου στις 12:45 μ.μ. για να παραδώσει επίσημη εντολή στον τοπικό διοργανωτή της εκδήλωσης, Anthony Gilland, επικεφαλής του προσωπικού του MCC. Η αστυνομία του έδωσε 15 λεπτά για να διαβάσει και να υπογράψει το τρισέλιδο έγγραφο.

«Ένας από τους λόγους που επικαλούνταν, είναι ότι θα γίνει αντιδιαδήλωση γύρω στις 5 το απόγευμα και ότι η αστυνομία δεν θα είναι σε θέση να προστατεύσει την ελευθερία του λόγου στην εκδήλωσή μας», είπε.

Ενώ η αντιπαράθεση συνεχιζόταν, και μερικοί από τους παρευρισκόμενους είχαν φύγει, οι περισσότεροι έμειναν για να ακούσουν τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Ο χώρος εκδηλώσεων του Claridge ήταν ήδη ο τρίτος σε επιλογή χώρος του συνεδρίου, αφού ο πρώτος χώρος, το Concert Noble, αρνήθηκε να την φιλοξενήσει υπό την πίεση του σοσιαλιστή δήμαρχου των Βρυξελλών Philippe Close, ενώ ο φιλελεύθερος δήμαρχος του Etterbeek άσκησε πίεση στο πολυτελές ξενοδοχείο Sofitel, επίσης, να την ακυρώσει.

Η αστυνομία επέμενε προς τους διοργανωτές ότι υπάρχει κίνδυνος οι διαδηλωτές να προκαλέσουν ταραχές. Οι διοργανωτές πίστευαν ότι το θέμα θα έληγε, αλλά λίγο πριν την προγραμματισμένη ομιλία του Φάρατζ, η αστυνομία άρχισε να γεμίζει τον χώρο και ναι μεν είπαν οι επικεφαλής ότι δεν θα επενέβαιναν για να βγάλουν τον κόσμο έξω, όμως δεν θα επέτρεπαν την είσοδο άλλων, είτε καλεσμένων, είτε απλώς ενδιαφερομένων να παρακολουθήσουν τις ομιλίες. Δεν επετράπη τελικά η είσοδος ούτε σε ομιλητές και οι διοργανωτές θεώρησαν ότι πλέον ακυρώνεται η εκδήλωση.

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Βρετανίας καταδίκασε την απόφαση του δημάρχου να απαγορεύσει στην ουσία την εκδήλωση. «Αυτά που πληροφορηθήκαμε μας ανησυχούν. Ο πρωθυπουργός είναι ένθερμος υποστηρικτής της ελευθερίας του λόγου και πιστεύει ότι αυτή είναι θεμέλιος λίθος της δημοκρατίας. Η ακύρωση της εκδήλωσης βλάπτει και την ελευθερία του λόγου και την ίδια τη δημοκρατία».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι