Wall Street Journal: Κονκλάβιο κυβερνά στις ΗΠΑ από καιρό, όχι ο Μπάιντεν

Wall Street Journal: Κονκλάβιο κυβερνά στις ΗΠΑ από καιρό, όχι ο Μπάιντεν

Η Wall Street Journal αποκάλυψε ότι εδώ και πολύ καιρό ο Τζο Μπάιντεν είχε πλέον τόσο μειωμένες  πνευματικές λειτουργίες, που το “στενό περιβάλλον” του ύψωσε ένα τοίχος “προστασίας” γύρω του και ουσιαστικά άλλοι έπαιρναν τις βασικές κυβερνητικές αποφάσεις.

Όπως γράφει η εφημερίδα, η κατάσταση της υγείας του δεν του επέτρεπε πολλές φορές να έχει ούτε καν έναν ολοκληρωμένο διάλογο και είχε “πέσει γραμμή” να του αποκρύπτουν αρνητικά για τον ίδιο δημοσιεύματα, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει στην ουσία ότι είχε πέσει τόσο πολύ η δημοτικότητά του. Το ντιμπέιτ με τον Τραμπ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για όσους Δημοκρατικούς στήριζαν έως τότε το Μπάιντεν και για νέα θητεία. Μετά το φιάσκο του ντιμπέιτ, οι Δημοκρατικοί κατέληξαν στην “λύση Καμαλα Χάρις”.

Η Wall Street Journal γράφει ότι ο Μπάιντεν από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του είχε παρουσιάσει σοβαρά σημάδια αδυναμίας, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο ο πρόεδρος ήταν σε θέση να ενημερώνεται επαρκώς για τις αποφάσεις που έπρεπε να λαμβάνει. Η εφημερίδα αμφισβητεί ότι τελικά οι αποφάσεις ήταν όντως του Μπάιντεν και όχι ενός κονκλάβιου “στενών συνεργατών” που επικοινωνούσαν με άλλα κέντρα αποφάσεων.

Το κονκλάβιο αυτό φρόντιζε ώστε ο Μπάιντεν να μην έχει πολλές ιδιωτικές ομιλίες, ακόμα και με κορυφαίους υπουργούς, να αποφεύγει τις συνεντεύξεις και όταν αυτές ήταν απαραίτητες, να τηρείται ολόκληρο πρωτόκολλο. Τον συνόδευαν πάντα και δεν τον άφηναν να απομακρυνθεί χωρίς επιτήρηση, υποτίθεται για να τον προστατεύουν από τυχόν απόπειρες δολοφονίας. Αυτή η σκιώδης κυβέρνηση στήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας προκειμένου ο ηλικιωμένος πρόεδρος να προστατευτεί από τον ιό αλλά παρέμεινε και υψώθηκε ακόμα περισσότερο εν συνεχεία, επειδή η πνευματική κατάσταση του Μπάιντεν επιδεινωνόταν.

Οι αλληλεπιδράσεις με ανώτερους Δημοκρατικούς βουλευτές και ορισμένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου -συμπεριλαμβανομένων ισχυρών υπουργών όπως ο Λόιντ Όστιν του υπουργείου Άμυνας και η Τζάνετ Γέλεν του υπουργείου Οικονομικών- ήταν σπάνιες ή γίνονταν όλο και λιγότερο συχνές. «Κορυφαίοι Δημοκρατικοί βουλευτές δυσκολεύονταν να εκμαιεύσουν ακρόαση ακόμα και σε κρίσιμες στιγμές, όπως π.χ. πριν την καταστροφική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν», αναφέρει χαρακτηριστικά η WSJ.

Ο βουλευτής Άνταμ Σμιθ από την Ουάσιγκτον είχε προσπαθήσει να μοιραστεί τις ανησυχίες του με τον πρόεδρο ενόψει της απόσυρσης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν το 2021. Ο Σμιθ, ένας Δημοκρατικός που προήδρευε τότε της πανίσχυρης Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, θορυβήθηκε από αυτά που θεωρούσε υπερβολικά αισιόδοξα σχόλια του Μπάιντεν, καθώς η κυβέρνηση συνέθετε σχέδια για την επιχείρηση απομάκρυνσης του στρατού. «Τους παρακαλούσα να κρατήσουν τις προσδοκίες χαμηλά», δήλωσε ο Σμιθ. Επιδίωξε να μιλήσει απευθείας με τον Μπάιντεν για το θέμα, αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να επικοινωνήσει μαζί του στο τηλέφωνο.

Ήδη από το 2021 ο Μπάιντεν είχε “καλές και κακές ημέρες” και το επίσημο πρόγραμμά του αναπροσαρμοζόταν ανάλογα με το αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν σε θέση να επικοινωνήσει καλά ή όχι με το περιβάλλον του. Ένα από τα περιστατικά που δοκίμασε την πνευματική αντοχή του Μπάιντεν ήταν η συνάντησή του με τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Χερ σχετικά με αυτό που αργότερα θεωρήθηκε “εσκεμμένη διατήρηση διαβαθμισμένων εγγράφων”. Η Wall Street Journal αναφέρει ότι αυτός που πίεσε για τη συνάντηση ήταν ο ίδιος ο Μπάιντεν με την ελπίδα ότι θα αποδείκνυε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν πιο συνεργάσιμος από τον Τραμπ. Ομως ο Μπάιντεν ήδη ξεχνούσε ποια χρονιά πέθανε ο γιος του από καρκίνο.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Άντριου Μπέιτς, προσπάθησε να αμφισβητήσει το δημοσίευμα λέγοντας ότι «ο πρόεδρος Μπάιντεν μιλάει με τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου καθημερινά και με τα περισσότερα μέλη πολλές φορές την εβδομάδα. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ηγείται μιας σύγχρονης διοίκησης. Οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου είναι μια σημαντική παράδοση, αλλά το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον σημαίνει ότι μπορεί να είναι λιγότερες και πιο σπάνιες». Η αμερικανική εφημερίδα δεν καταλήγει πάντως στο “δια ταύτα”, δηλαδή στο ποιος κυβερνά τις ΗΠΑ όλα αυτά τα χρόνια ή και σήμερα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx