Washington Post: Δεν ήταν σαμποτάζ των Ρώσων αλλά ατύχημα η κοπή των καλωδίων στη Βαλτική
19/01/2025Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν βρήκαν στοιχεία για τη συμμετοχή της Ρωσίας στη ζημιά που προκλήθηκε σε υποβρύχια καλώδια στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας, γράφει η Washington Post, επικαλούμενη ευρωπαϊκές και αμερικανικές πηγές.
Οι βλάβες στα υποθαλάσσια καλώδια, οι οποίες προκάλεσαν ταραχή στους Ευρωπαίους τους τελευταίους μήνες και αποδόθηκαν από πολλούς σε “υβριδικό πόλεμο” της Ρωσίας που “χρησιμοποιεί τον σκιώδη στόλο της για σαμποτάζ”, ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα θαλάσσιων ατυχημάτων παρά ρωσικών σαμποτάζ, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και της Ευρώπης, όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα.
Το δημοσίευμα αναφέρεται σε κοινή έρευνα αμερικανικών και ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών, ο οποία δεν αποκάλυψε ενδείξεις σαμποτάζ. Οι άγκυρες των πλοίων μπορεί όντως να έκοψαν καλώδια καθώς σέρνονταν στο βυθό, όμως αυτό δεν φαίνεται να έγινε σκόπιμα ή καθ΄υπόδειξη της Μόσχας, γράφει η WP. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των επικοινωνιών των πληρωμάτων των “ύποπτων” πλοίων, «υποδηλώνουν ότι τα περιστατικά προκλήθηκαν κατά πάσα πιθανότητα από ατυχήματα λόγω της απειρίας των ναυτικων και της κακής συντήρησης των πλοίων», γράφει η εφημερίδα.
Τον περασμένο Νοέμβριο κόπηκε το καλώδιο τηλεπικοινωνιών C-Lion1 μεταξύ Φινλανδίας και Γερμανίας, καθώς και το καλώδιο επικοινωνίας μεταξύ Σουηδίας και Λιθουανίας. Τότε οι τοπικές αρχές υποψιάστηκαν το κινεζικό φορτηγό πλοίο Yi Peng. Στα τέλη Δεκεμβρίου, απενεργοποιήθηκε η γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος EstLink 2 μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας και μαζί της κόπηκαν και τέσσερα καλώδια επικοινωνίας: τρία από αυτά μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας, και ένα που συνέδεε τη Φινλανδία με τη Γερμανία. Η διωκτικές αρχές των βαλτικών κρατών υποπτεύονταν ότι το δεξαμενόπλοιο Eagle S με σημαία των Νήσων Κουκ έκοψε σκόπιμα το καλώδιο τροφοδοσίας EstLink 2 με την άγκυρά του και το ανέφεραν ως πλοίο του “σκιώδους στόλου” της Ρωσίας για μεταφορά ρωσικού πετρελαίου. Οι Βαλτικές χώρες ήταν σίγουρες ότι επρόκειτο για σαμποτάζ, όπως και το ΝΑΤΟ, που έστειλε πλοία και drones να περιπολούν στην περιοχή.
Πηγή: Washington Post