WSJ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει την απελευθέρωση του Ασάνζ, αν δηλώσει ένοχος

Γλέζος, Θεοδωράκης, Κωνσταντακόπουλος ανάμεσα στους υπογράφοντες για την απελευθέρωση Ασσάνζ

Ακόμα και εκτός φυλακής μπορεί να βρεθεί ο Τζουλιάν Ασάνζ, ο ιδρυτής των WikiLeaks, καθώς σύμφωνα με όσα αναφέρει η Wall Street Journal, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να του δώσει τη δυνατότητα να αφεθεί ελεύθερος, υπό την προϋπόθεση ότι θα δηλώσει ένοχος για κακό χειρισμό διαβαθμισμένων εγγράφων (που λογίζεται ως πλημμέλημα).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσυρθούν οι τρέχουσες 18 κατηγορίες βάσει του νόμου περί κατασκοπείας, για να συντομεύσει τη μακρά δικαστική μάχη του ιδρυτή του WikiLeaks κατά της έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ασάνζ θα μπορούσε να υποβάλει την ομολογία εξ αποστάσεως από το Λονδίνο και πιθανότατα θα ήταν ελεύθερος σύντομα μετά τη συμφωνία, καθώς έχει ήδη περάσει πέντε χρόνια υπό κράτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, η νομική ομάδα του Ασάνζ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει καμία αλλαγή στη στρατηγική της εισαγγελίας.

Ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης του Ασάνζ, ο Barry Pollack, δήλωσε σε δήλωσή του: «Είναι ακατάλληλο για τους δικηγόρους του κ. Ασάνζ να σχολιάσουν όσο η υπόθεσή του βρίσκεται ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, εκτός από το να πούμε ότι δεν έχουμε λάβει καμία ένδειξη ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης προτίθεται να επιλύσει την υπόθεση και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν με την ίδια αποφασιστικότητα όπως πάντα να επιδιώκουν την έκδοσή του και για τις 18 κατηγορίες, εκθέτοντάς τον σε 175 χρόνια φυλάκισης».

Το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει τις επόμενες εβδομάδες αν θα χορηγήσει στον Ασάνζ περαιτέρω δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του. Ο Ασάνζ, ο οποίος κρατείται στη φυλακή υψηλής ασφαλείας Belmarsh, λέγεται ότι ήταν πολύ άρρωστος για να μεταβεί στο Δικαστήριο για να παραστεί στην πιο πρόσφατη ακροαματική διαδικασία εκεί τον περασμένο μήνα.

Εάν οι δύο δικαστές αποφανθούν εναντίον του, θα έχει εξαντλήσει όλες τις επιλογές του Ηνωμένου Βασιλείου για να αμφισβητήσει την έκδοση και η μόνη εναπομένουσα οδός που θα του απομένει θα είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο θα μπορούσε να διατάξει το Ηνωμένο Βασίλειο να μην προχωρήσει στην έκδοση μέχρι το δικαστήριο να εκδικάσει την υπόθεση. Αν αυτό αποτύχει, ο Ασάνζ θα μπορούσε να μεταφερθεί στις ΗΠΑ μέσα σε λίγες ημέρες.

Η έκδοση του Ασάνζ θα ήταν πολιτικά δύσκολη για την κυβέρνηση Μπάιντεν, ιδίως σε μια χρονιά εκλογών. Η προηγούμενη κυβέρνηση των Δημοκρατικών, υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, αποφάσισε τελικά να μην απαγγείλει κατηγορίες στον Ασάνζ λόγω φόβων ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τα δικαιώματα της πρώτης τροπολογίας που εγγυάται την ελευθερία του Τύπου. Το 2019, η κυβέρνηση Τραμπ προχώρησε στην απαγγελία κατηγοριών βάσει του νόμου περί κατασκοπείας του 1917, επιδιώκοντας να διαφοροποιήσει τη συμβατική δημοσιογραφία από τις ενέργειες του Ασάνζ, οι οποίες παρείχαν μια πλατφόρμα για τη δημοσίευση μυστικών εγγράφων που διέρρευσαν και για τις οποίες οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι γνώριζε ότι θα έθεταν σε κίνδυνο ζωές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι