Ξαφνικά στο Κίεβο ο Μπλίνκεν, λόγω της προέλασης των ρωσικών δυνάμεων

Ξαφνικά στο Κίεβο ο Μπλίνκεν, λόγω της προέλασης των ρωσικών δυνάμεων

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ βρέθηκε για τέταρτη φορά στο Κίεβο, αυτή τη φορά εκτάκτως. Ορισμένα μέσα προβάλλουν ότι έφαγε σε μια πιτσαρία και είπε ότι του άρεσε πολύ η πίτσα, όμως το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης Politico εκτιμά ότι ο Μπλίνκεν ήθελε να “τσεκάρει” και να τονώσει το ηθικό των πολιτικών του Κιέβου, αλλά και να διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τον Ζελένσκι, παρότι υπάρχει φόβος αν πέσει το Χάρκοβο, οι Ευρωπαίοι πιθανόν να πιέσουν την Ουκρανία για διαπραγματεύσεις.

To Politico συγκεκριμένα γράφει ότι αν πέσει το Χάρκοβο, μπορεί σύντομα εν συνεχεία να καμφθεί και η ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα.

Οι Ρώσοι δεν είναι γνωστό αν θέλουν ή αν μπορούν να καταλάβουν το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, όμως είναι βέβαιο ότι βομβαρδίζουν διαρκώς εδώ και πολλές μέρες βορείως της πόλης, ώστε να δημιουργήσουν μία “ουδέτερη” ζώνη ανάμεσα στο Χάρκοβο και τα ρωσικά σύνορα. Στόχος σύμφωνα με τους Ρώσους είναι ο στρατός της Ουκρανίας να μην μπορεί να πλήττει ρωσικά χωριά. Οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν ουσιαστικά για να εκκενωθεί μια “λωρίδα” στα βόρεια της Ουκρανίας και ήδη έχουν εκκενωθεί πολλά χωριά με εντολές και του περιφερειάρχη του Χαρκόβου.

Ο Μπλίνκεν θέλει να καθησυχάσει τον Ζελένσκι ότι “είναι στο πλευρό του όσον αφορά τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ”. Όμως αυτό δεν απαιτεί επί τόπου επίσκεψη, αφού σύμφωνα και με το Reuters, πυροβολικό, πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς ATACMS και αναχαιτιστές αεράμυνας στάλθηκαν ήδη πριν από δέκα μέρες και βρίσκονται στη διάθεση των ουκρανικών δυνάμεων.

Εκτιμάται ότι ο Μπλίνκεν ήθελε να μιλήσει από κοντά με τον Κουλέμπα, τον ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, και με το Ζελένσκι, αλλά και τον πρωθυπουργό της χώρας, για να διαπιστώσει πιθανόν και το “ηθικό” των ατόμων που είναι σε θέσεις κλειδιά τώρα που προελαύνει στο Χάρκοβο η Ρωσία. Επιπλέον οι Αμερικανοί έχουν ζητήσει από πέρσι από τον Ζελένσκι μια πιο σαφή αμυντική τακτική και προβληματίζονται με τις συχνές αλλαγές στις οποίες ο Ουκρανός πρόεδρος προχωρεί στην στρατιωτική ηγεσία της χώρας του. Η επίσκεψη θα κρατήσει μέχρι και αύριο σύμφωνα με πληροφορίες.

Σε δηλώσεις τους και ο Μπλίνκεν και ο Ζελένσκι αναφέρθηκαν “στην δύσκολη στιγμή που βιώνει σε αυτή τη φάση η Ουκρανία”, αναφερόμενοι στην προέλαση των Ρώσων, που ίσως ενέτειναν εδώ και αρκετές ημέρες τις επιθέσεις τους, ώστε να προελάσουν προτού αφιχθούν και νέα όπλα στην Ουκρανία από τη Δύση. Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με το Politico, η Ρωσία ελέγχει το 18% των εδαφών της Ουκρανίας.

/

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Interfax, Politico

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι