Χάγη: Για εγκλήματα πολέμου καταδικάστηκε τελεσίδικα Κοσσοβάρος

Πολλές οι ερμηνείες για την προσωρινή απόφαση της Χάγης για το Ισραήλ,

Σε κάθειρξη 22 ετών καταδικάστηκε Κοσσοβάρος για βασανιστήρια και δολοφονίες

Το εφετείο στο Ειδικό Δικαστήριο της Χάγης για το Κόσσοβο επικύρωσε σήμερα την καταδίκη ενός πρώην διοικητή των ανταρτών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου (UCK), ο οποίος ήταν διευθυντής σε φυλακή όπου διαπράττονταν βασανιστήρια και φόνοι κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας το 1998-99. Το Δικαστήριο ωστόσο μείωσε την ποινή του.

Ο Σαλίχ Μουσταφά, 51 ετών, καταδικάστηκε τον Δεκέμβριο του 2022 σε ποινή κάθειρξης 26 ετών για εγκλήματα πολέμου, περιλαμβανομένων δολοφονιών και βασανιστηρίων. Οι δικαστές του εφετείου επικύρωσαν σήμερα την καταδίκη του Μουσταφά για τα εγκλήματα πολέμου της αυθαίρετης κράτησης, των βασανιστηρίων και των δολοφονιών, αλλά μείωσαν την  στα 22 χρόνια.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που δικαστές του εφετείου αποφαίνονται επί μιας ετυμηγορίας από το Ειδικό Δικαστήριο για το Κόσσοβο για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Οι δικαστές έκριναν ότι ο Μουσταφά διηύθυνε ένα κέντρο κράτησης όπου κρατούμενοι, κυρίως Αλβανοί του Κοσσόβου που όμως ήταν πολιτικοί αντίπαλοι του UCK, υποβάλλονταν σε ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια σε καθημερινή βάση. Ένας από τους κρατούμενους δεν επέζησε από τις πρακτικές αυτές.

Στην έφεση, οι δικαστές αναθεώρησαν την ποινή, κρίνοντας ότι σε παρόμοιες υποθέσεις σε δικαστήρια στο Κόσσοβο και σε άλλα δικαστήρια οι κατηγορούμενοι είχαν λάβει μικρότερες ποινές. Ο Μουσταφά θα παραμείνει στο κέντρο κράτησης του Ειδικού Δικαστηρίου της Χάγης για το Κόσσοβο, ενόσω το Δικαστήριο θα αναζητεί μια τρίτη χώρα όπου θα συνεχίσει να εκτίει την ποινή της κάθειρξης που του επεβλήθη.

Ο ίδιος είχε επιδιώξει να ανατραπεί η καταδίκη του, αλλά οι δικαστές ανέφεραν ότι δεν βρήκαν νομικά ή τεκμηριωμένα λάθη στα ευρήματα της πρωτόδικης εκδίκασης για τα περισσότερα από τα ζητήματα που τέθηκαν.

Το Ειδικό Δικαστήριο της Χάγης για το Κόσσοβο, που εδρεύει στην Ολλανδία και στελεχώνεται από διεθνείς δικαστές και δικηγόρους, συγκροτήθηκε το 2015 για να χειρίζεται ειδικά υποθέσεις με βάση τη νομοθεσία του Κόσσοβου κατά πρώην ανταρτών του UCK.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι