Χάγη: Μεθαύριο η “μισή” απόφαση για το Ισραήλ, και τη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα

Η διολίσθηση Ισραηλινών σε γενοκτονικές λογικές, Διονύσης Δρόσος

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το ανώτατο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ, ανακοίνωσε σήμερα πως θα εκδώσει την Παρασκευή την απόφασή του σχετικά με τα επείγοντα μέτρα που ζητεί η Νότιος Αφρική, η οποία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην απόφαση της Παρασκευής, το Διεθνές Δικαστήριο δεν θα αποφανθεί σχετικά με το κεντρικό ερώτημα, εάν δηλαδή το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία ή όχι, αλλά θα επικεντρωθεί στα πιθανά έκτακτα μέτρα, ήτοι ένα είδος περιοριστικής εντολής, που εκδίδεται για να αποτραπεί το ενδεχόμενο μια αντιπαράθεση να επιδεινωθεί. Το δικαστήριο για να εξετάσει πλήρως μια υπόθεση χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο από ένα μήνα.

Εάν το Διεθνές Δικαστήριο αποφασίσει στην έκδοση έκτακτων μέτρων, δεν είναι υποχρεωτικό να διατάξει επακριβώς ό,τι αιτήθηκε η Νότια Αφρική, δηλαδή την πλήρη αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Γάζα. Ό,τι κι αν διατάξει όμως, οι αποφάσεις του δεν επιβάλλονται, παρότι είναι θεωρητικά και νομικά δεσμευτικές και δεν εφεσιβάλλονται.

Εκτιμάται ότι αν το Διεθνές Δικαστήριο κρίνει ότι συντρέχουν οι λόγοι (είτε πως η γενοκτονία είναι πιθανόν ήδη γεγονός είτε πως αυτή θα είναι έμμεσο αποτέλεσμα των ενεργειών του Ισραήλ), θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει εντολή σε αυτό να σταματήσει τη στρατιωτική εκστρατεία του στη Γάζα ή να την περιορίσει.

Βάσει της ανακοίνωσης του Δικαστηρίου το σώμα των 17 δικαστών του θα ανακοινώσει την απόφασή του την 26η Ιανουαρίου, στις 14.00 ώρα Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο συνέρχεται επειδή  στις αρχές Ιανουαρίου η Νότιος Αφρική ζήτησε από αυτό να εκδώσει απόφαση για τη γενοκτονία που συντελείται στη Γάζα και για εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται εκεί από το Ισραήλ, αιτούμενη την λήψη μέτρων.

Το Ισραήλ απέρριψε τις κατηγορίες περί γενοκτονίας ως «υπερβολικά στρεβλές» και υποστήριξε ότι έχει δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα και ότι στοχοθετεί τους μαχητές της Χαμάς και όχι τους Παλαιστίνιους αμάχους, που δεν παύουν όμως να θεωρούνται “παράπλευρες απώλειες” και φθάνουν τις 25.000, μεταξύ των οποίων πολλά γυναικόπαιδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι