Χαμάς: “Μην τρέχετε να πάρετε τροφή από ρίψη βοήθειας” – Νεκροί 18 Παλαιστίνιοι

Η πείνα απειλεί τη Γάζα προειδοποιεί ο ΠΟΥ - Άκαρπες οι συνομιλίες της Χαμάς στο Κάιρο,

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο 18 ανθρώπων, εκ των οποίων 12 πνίγηκαν στη θάλασσα και οι άλλοι ίσως ποδοπατήθηκαν, στην προσπάθειά τους να συλλέξουν προμήθειες που είχαν ρίξει αεροπλάνα στην κατεστραμμένη από την πόλεμο Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς ζήτησε να «σταματήσουν άμεσα οι επιχειρήσεις ρίψης βοήθειας από αέρος και να ανοίξουν γρήγορα σημεία χερσαίας πρόσβασης για την ανθρωπιστική βοήθεια».

Εκτός από τα δώδεκα άτομα που πνίγηκαν χθες, Δευτέρα, σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες έχασαν τη ζωή τους άλλοι έξι άνθρωποι που ποδοπατήθηκαν σε επεισόδια κατά την προσπάθεια εκατοντάδων ατόμων να βρουν φαγητό στα πακέτα που ρίπτονται με αλεξίπτωτα. Μεταξύ των θυμάτων είναι και παιδιά.

«Ανέκαθεν προειδοποιούσαμε τις χώρες που διεξάγουν τις επιχειρήσεις αεροπορικής ρίψης βοήθειας για τον θάνατο που ελλοχεύει σε λάθος διαδικασίες, διότι ένα μέρος αυτής της βοήθειας πέφτει στη θάλασσα, ένα μέρος πέφτει στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και ένα μέρος καταλήγει σε επικίνδυνες ζώνες, θέτοντας σε ακραίο κίνδυνο τις ζωές των αμάχων που λιμοκτονούν», ανέφερε η ανακοίνωση της Χαμάς.

Στρατιωτικά αεροσκάφη ρίχνουν παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια εδώ και αρκετές εβδομάδες, με τη στήριξη χωρών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία. Εκτός από τους 18 που σκοτώθηκαν ή πνίγηκαν από χτες μέχρι σήμερα, στις 8 Μαρτίου είχαν χαθεί με τον ίδιο τρόπο άλλες πέντε ανθρώπινες ζωές.

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι φωνές που ζητούν από το Ισραήλ να ανοίξει περισσότερα περάσματα προς τη Λωρίδα της Γάζας, την οποία πολιορκεί. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, πριν από τον πόλεμο, τουλάχιστον 500 φορτηγά εισέρχονταν εκεί καθημερινά, ενώ σήμερα περίπου 150.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι