Ξανάρχισαν οι Ιταλοί τον εμβολιασμό με το ΑstraZeneca -Τον έκοψαν οι Ιρλανδοί

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Η περιφέρεια του Πιεμόντε ανακοίνωσε σήμερα ότι ξανάρχισε τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, αφού προηγουμένως είχε αποκλείσει για προληπτικούς λόγους μία παρτίδα, έπειτα από τον θάνατο εκπαιδευτικού μία ημέρα μετά τον εμβολιασμό του. Ενώ όμως οι Ιταλοί ξαναρχίζουν, σήμερα ανακοινωσαν οι Ιρλανδοί ότι αναστέλλουν τους εμβολιασμούς μέχρι νεοτέρας.

«Η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca επανελήφθη, έπειτα από διακοπή  για προληπτικούς λόγους, για τον εντοπισμό και διαχωρισμό της παρτίδας από την οποία προερχόταν η δόση που χορηγήθηκε στον εκπαιδευτικό που πέθανε», αναφέρει η ανακοίνωση της περιφέρειας του Πιεμόντε. «Όλες οι υπόλοιπες παρτίδες μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν, εκτός της παρτίδας ABV5811, ενώ συγκαλείται συνεδρίαση των υγειονομικών αρχών», όπως ανακοίνωσαν οι Ιταλοί.

Η αρχική διακοπή του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν «ένα μέτρο ακραίας προληπτικής προσοχής, εν αναμονή της επιβεβαίωσης για το εάν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια ανάμεσα στον εμβολιασμό και τον θάνατο», εξήγησε ο  αρμόδιος για την υγεία της περιφέρειας του Πιεμόντε.

Και οι θρομβώσεις;

Για το πρόβλημα των θρομβώσεων, ενώ χθες οι Ιταλοί είχαν ανακοινώσει ότι θα αναστείλουν όλους τους εμβολιασμούς με το AStraZeneca ή συγκεκριμένη παρτίδα, σήμερα λένε ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το εμβόλιο». Επιθεωρητές του υπουργείου Υγείας της Ιταλίας βρίσκονται στην Σικελία για την έρευνα σχετικά με τον θάνατο ενός 43χρονου στρατιωτικού από θρόμβωση μετά την χορήγηση του εμβολίου αυτού. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ιταλικού οργανισμού φαρμάκων Τζόρτζιο Πάλου διαβεβαίωσε σήμερα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν παρουσιάζει «κανέναν κίνδυνο».

Η Ιρλανδία

Στην Ιρλανδία σήμερα ανακοινώθηκε ότι λόγω των θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν στη Νορβηγία, αναστέλλει προληπτικά τη χορήγηση του ΑstraZeneca έως ότου το θέμα διαλευκανθεί πλήρως. Η επιτροπή που είναι αρμόδια για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ιρλανδία συνέστησε να ληφθεί αυτό το μέτρο, που ισχύει ήδη σε ορισμένες άλλες χώρες, από σήμερα το πρωί, για προληπτικούς λόγους, ανέφερε ο αρχίατρος Ρόναν Γκλιν σε ανακοίνωσή του.

Η σύσταση αυτή εκδόθηκε αφού η Νορβηγία ανέφερε ότι καταγράφηκαν «τέσσερις νέες σοβαρές περιπτώσεις θρόμβωσης σε ενήλικες» που είχαν κάνει το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής εταιρείας. Η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Δανία είχαν ανακοινώσει από την Πέμπτη ότι αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου. Τις ακολούθησε η Βουλγαρία, την Παρασκευή, ενώ και η Ταϊλάνδη αποφάσισε να καθυστερήσει την έναρξη της εκστρατείας ανοσοποίησης με το συγκεκριμένο εμβόλιο «μετά από όσα παρατηρήθηκαν στην Ευρώπη».

ΑstraZeneca, ΠΟΥ και Ελλάδα

Η AstraZeneca διαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι το εμβόλιό της δεν παρουσιάζει κανέναν «αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρομβώσεων». Αναλύοντας τα δεδομένα ασφαλείας περισσότερων από 10 εκατομμυρίων καταγεγραμμένων περιπτώσεων «δεν είδαμε καμία απόδειξη αυξημένου κινδύνου για πνευμονική εμβολή ή θρόμβωση», επισήμανε στην ανακοίνωσή της. Σημείωσε επίσης ότι «στην πραγματικότητα αυτοί οι αριθμοί (σ.σ. προσώπων που παρουσίασαν ιατρικά προβλήματα) είναι πολύ πιο χαμηλοί μεταξύ εκείνων που εμβολιάστηκαν σε σύγκριση με αυτό που θα αναμενόταν στον συνολικό πληθυσμό».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαβεβαίωσε επίσης την Παρασκευή ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην χρησιμοποιείται» το συγκεκριμένο εμβόλιο.Στην Ελλάδα η Επιτροπή Εμβολιασμών ανακοινωσε επίσης ότι «δεν υπάρχει σχέση του εμβολιασμού με θρομβώσεις» και ότι η χορήγηση του AstraZeneca συνεχίζεται κανονικά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι