Ξέχασαν τα μικρόφωνα ανοιχτά και μάθαμε τι λένε στην Ευρώπη για τα ελληνοτουρκικά

Πυροβολισμοί με τραυματία στη Γλυφάδα

Ένα μικρόφωνο που ήταν ανοιχτό αποκάλυψε έναν σχετικά ενδιαφέροντα διάλογο μεταξύ του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας.

Ο Μπορέλ, που ειναι ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, ρώτησε την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας «πώς εξελίχθησαν οι επαφές με Αθήνα και Άγκυρα» χωρίς να ξέρει ότι το μικρόφωνο ήταν ανοιχτό.

Η Κάρενμπαουερ, η οποία επίσης δεν είχε αντιληφθεί ότι το μικρόφωνο ήταν ανοιχτό, απάντησε:

«Δύσκολα τα πράγματα. Λίγο πιο ομαλά με την ελληνική πλευρά, αλλά πολύ δύσκολα με την τουρκική πλευρά».

Ο Μπορέλ σχολίασε:

«Οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι με τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο. Θεωρούν αναξιόπιστους τους Έλληνες».

Η Κάρενμπαουερ απάντησε:

«Η Άνγκελα Μέρκελ θα ενημερώσει τον Ερντογάν την Παρασκευή»

Το Spiegel και ο δυσαρεστημένος από τον Δένδια, Μάας

Εν τω μεταξύ από το Spiegel πληροφορηθήκαμε (αν ευσταθεί το ρεπορτάζ του) ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δεν τα πάει και τόσο καλά με τον Έλληνα ομόλογό του.

Ο δημοσιογράφος Κρίστοφ Σουλτ, ο οποίος ακολούθησε το διπλωματικό ταξίδι του Μάας σε Ελλάδα και Τουρκία, εκτιμά κατ΄αρχήν ότι δεν είναι ιδιαίτερα πολλά υποσχόμενη η γερμανική πρωτοβουλία για έναρξη διαλόγου.

«Η Αθήνα ισχυρίζεται ότι τα ύδατα γύρω από τα νησιά του Αιγαίου αποτελούν ΑΟΖ, η κυβέρνηση της Άγκυρας αρνείται αυτό το δικαίωμα και επιμένει ότι τα ύδατα αυτά εμπίπτουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα» αναφέρει ουδέτερα στο ρεπορτάζ. «Από νομική άποψη, περισσότερα επιχειρήματα συγκλίνουν υπέρ της ελληνικής θέσης, αλλά και τα τουρκικά επιχειρήματα δεν μπορούν να θεωρηθούν αβάσιμα. Θα μπορούσε να βοηθήσει μια διαιτητική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαίου της Θάλασσας στο Αμβούργο, αλλά καμία πλευρά δεν είναι έτοιμη επί του παρόντος να αποδεχθεί κάτι τέτοιο», παρατηρεί το Spiegel.

Ο ανταποκριτής επισημαίνει ότι ο Μάας βλέπει τη μια αντίδρασή να οδηγεί στην άλλη και να αυξάνεται ο κίνδυνος στρατιωτικής κλιμάκωσης και «ο Μάας φαίνεται να εκνευρίζεται με κάθε τι που λέει ο Έλληνας υπουργός».  Αυτό δεν μπορούμε να ξέρουμε αν αποτελεί “αίσθηση” του ρεπόρτερ ή αντικειμενική εκτίμηση ή και ανεπίσημα σχόλια του ίδιου του  Μάας κατ΄ιδίαν.

«Πώς μπορεί όμως μια κρίση να αποσοβηθεί όταν κάποιος μιλά όπως ο Έλληνας υπουργός  Εξωτερικών;» διερωτάται το Spiegel.

Διερωτώμεθα και εμείς αν διερωτάται ο Γερμανός αρθρογράφος προσωπικά, καθώς ίσως δεν συμπαθεί τον Δένδια  ή τις ελληνικές θέσεις,  ή αν διερωτάται -ενοχλείται ο Χάικο Μάας, που είναι βεβαίως και πολύ καθοριστικότερος και σημαντικότερος.

Παραθέτει δε τις κατά τη γνώμη του (ή κατά τη γνώμη του Μάας) ακραίες τοποθετήσεις του Νίκου Δένδια, και αυτές είναι οι εξής: «Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί στο όνομα του δικαίου την κυριαρχία της και τα ευρωπαϊκά σύνορα» και «η Τουρκία συνεχίζει να κλιμακώνει απερίσκεπτα την κατάσταση και να συμπεριφέρεται παράνομα» και «με τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων, στόχος της Τουρκίας είναι ο έλεγχος της Ανατολικής Μεσογείου, κάτι που αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή».

Ο Μητσοτάκης όμως…

Το Spiegel σημειώνει κατόπιν ότι «με κάθε πρόταση του Έλληνα υπουργού, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών φαίνεται όλο και πιο δυσαρεστημένος».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Spiegel πάντως, «στις επαφές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Γερμανός υπΕξ έλαβε το μήνυμα ότι η Αθήνα δεν πιέζει ώστε να επιβληθούν αμέσως κυρώσεις στην Τουρκία» και δείχνει   (ο ρεπόρτερ)  να τον θεωρεί πιο συζητήσιμο από τον Νίκο Δένδια.

«Στην ελληνική πλευρά θα αρκούσε καταρχάς, όπως προέκυψε από τις συνομιλίες, η Τουρκία να σταματούσε τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις», γράφει το Spiegel

Ασχολίαστες οι απειλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου

To δημοσίευμα κάνει  στο τέλος μια εν τάχει αναφορά στην κοινή συνέντευξη Τύπου του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Χάικο Μάας, όπου ο Τσαβούσογλου  είπε την Ελλάδα και την Κύπρο “κακομαθημένα παιδιά της Ευρώπης” και “την επόμενη φορά δεν θα έχουμε ατύχημα, η Τουρκία θα κάνει αυτό που πρέπει”. Αυτά δεν φαίνεται να ενόχλησαν ιδιαίτερα τον Μάας, γιατί και το Spiegel τα προσπερνά, σε αντίθεση με την διεξοδική αρνητική αναφορά στον Νίκο Δένδια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι