Ξεκινά «όχι πλαδαρά και γραφειοκρατικά» ο εντοπισμός ετοιμόρροπων κτηρίων
03/11/2020
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σκοπεύει να αντιμετωπίσει το συντομότερο δυνατόν το πρόβλημα με τα τα ετοιμόρροπα και εγκαταλελειμμένα κτίρια, ένα από τα οποία κόστισε την ζωή δύο παιδιών στη Σάμο.
Θα πρέπει όμως να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου. Με εντολή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, συγκάλεσε την Τρίτη σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των ετοιμόρροπων κτιρίων. Στην σύσκεψη, αποφασίστηκε η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου (ισχύει από το 1929) και καθορίστηκε η πορεία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν με τα επικίνδυνα κτίρια.
Χρηματοδότηση, αλλαγή νόμου
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συνδράμει ο θεσμός της μεταφοράς συντελεστή δόμησης και της Τράπεζας Γης. Παράλληλα αναζητούνται πόροι χρηματοδότησης μέσω του Πράσινου Ταμείου για την κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτιρίων και ταυτόχρονα ξεκινά άμεσα η καταγραφή των προβληματικών κτισμάτων σε όλη τη χώρα.
Ειδικότερα, κατά την τηλεδιάσκεψη προτάθηκαν τα εξής μέτρα: Να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και να μπορουν να γίνουν άμεσες επισκευές των εγκαταλελειμμένων κτιρίων από τους δήμους ή και άλλους φορείς, χωρίς το ιδιοκτησιακό καθεστώς να λειτουργεί απαγορευτικά. Το κόστος των επεμβάσεων θα καλύπτεται άμεσα από δημόσιους πόρους και στη συνέχεια ο φορέας της επέμβασης θα μπορεί να αναλαμβάνει τη διαχείριση και εκμετάλλευση του ακινήτου μέχρι την αποπληρωμή της δαπάνης από τους ιδιοκτήτες του κτηρίου.
Ο συντελεστής δόμησης
Προτάθηκε να ενεργοποιηθεί ο θεσμός της μεταφοράς συντελεστή δόμησης (ΜΣΔ), κυρίως με τον καθορισμό Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή σε κατάλληλες περιοχές της χώρας (τηρουμένων όλων των περιβαλλοντικών όρων) και με την ενεργοποίηση της Ψηφιακής Τράπεζας Γης σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Με τη μεταφορά συντελεστή δόμησης οι ιδιοκτήτες διατηρητέων θα δεσμεύονται πολύ λιγότερο και θα έχουν κάποιοι την οικονομική δυνατότητα να προβαίνουν στην συντήρηση και επισκευή του διατηρητέου κτιρίου.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου η μεταφορά του συντελεστή δόμησης θα συνδεθεί μέσω της Τράπεζας Γης με σχετικές χρηματικές καταβολές που θα δίνουν οι ιδιοκτήτες στις Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή και θα αποδίδονται στους ιδιοκτήτες των διατηρητέων.
Ξεκινά η καταγραφή
Την επόμενη εβδομάδα αρχίζει η καταγραφή και η σήμανση των ετοιμόρροπων κτιρίων σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος που θα διαθέσει εθελοντές μηχανικούς σε όλη τη χώρα. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα συνεργασθεί με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έτσι ώστε οι μηχανικοί να «βγουν στον δρόμο» ξεκινώντας από περιοχές προτεραιότητας.
Μετά την καταγραφή των κτιρίων και την υιοθέτηση των νέων ρυθμίσεων, οι δήμοι θα αναλάβουν την επιχείρηση κατεδάφισης των ετοιμόρροπων κτιρίων. Για τον σκοπό αυτό θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους από το Δημόσιο. Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) θα αναλάβει την ενημέρωση του κοινού και των μαθητών για τα ετοιμόρροπα κτίρια σε κάθε περιοχή.
Τα δυο παιδιά…
Η επιτροπή που συνεδρίασε σήμερα θα συνεδριάζει υπό την προεδρία του υφυπουργού, Δημήτρη Οικονόμου κάθε εβδομάδα για να παρακολουθεί την πρόοδο του όλου εγχειρήματος. Ο Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ανέφερε:
«Η σύσκεψη αυτή για τα ετοιμόρροπα και εγκαταλελειμμένα κτίρια γίνεται υπό το βάρος της τραγωδίας στη Σάμο, την απώλεια δύο νέων παιδιών. Οφείλουμε να αποτρέψουμε τέτοια φαινόμενα στο μέλλον. Πρέπει να δράσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, να είμαστε πρακτικοί και τα αποτελέσματα να είναι απτά και ορατά. Λίγο πριν από αυτή την τηλε-διάσκεψη μίλησα με τον κ. Κομνηνό, με τον πατέρα του ενός από τα δύο παιδιά που χάθηκαν στη Σάμο. Σας μεταφέρω την παράκλησή του -ακριβώς στη μνήμη των δυο παιδιών που χάθηκαν– να δούμε το ζήτημα όχι γραφειοκρατικά και «πλαδαρά», αλλά γρήγορα και αποτελεσματικά».