ΘΕΜΑ

Ξεριζωμός των Αρμενίων του Καραμπάχ – Διαλύεται η αυτόνομη διοίκηση

Ξεριζωμός των Αρμενίων του Καραμπάχ - Διαλύεται η αυτόνομη διοίκηση,

Περισσότεροι από τους μισούς Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και πέρασαν στην Αρμενία, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί η αρμενική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα 65.036 άνθρωποι πέρασαν στην Αρμενία από το Ναγκόρνο Καραμπάχ έως τις 08:00 το πρωί της 28ης Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, Ναζέλι Μπαγκντασαριάν. Είναι πλέον θέμα χρόνου να ξεριζωθούν και οι υπόλοιποι (ο αρμενικός πληθυσμός ήταν 120.000 άτομα), αφού παρά τις φραστικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, η απειλή βίας σκιάζει τον αρμενικό θύλακα. 

Ακριβώς τρία χρόνια μετά την νίκη των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν επί της Αρμενίας, στην σύγκρουση των 44 ημερών του 2020, η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει αλλάξει δραματικά εις βάρος του αρμενικού πληθυσμού. Η πρωτεύουσα Στεπανακέρτ είναι μία πόλη υπό διάλυση, με τους κατοίκους των αρμενικών χωριών να συρρέουν προς τα εκεί και στη συνέχεια να παίρνουν τον δρόμο για την Αρμενία. Τα νοσοκομεία του Στεπανακέρτ, ακόμα και η ψυχιατρική κλινική, εκκενώνονται με φορτηγά που συνοδεύονται από οχήματα των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, καθώς υπάρχουν φόβοι πως ακόμα και τα κομβόι ασθενών μπορεί να δεχθούν επιθέσεις Αζέρων, αν όχι των δυνάμεων κάποιων ομάδων πολιτοφυλακής.

Τέλος η αυτόνομη κυβέρνηση

Το πρωί ο πρόεδρος της αρμενικής διοίκησης του Ναγκόρνο Καραμπάχ Σαμβέλ Σαχρανμαγιάν υπέγραψε διάταγμα για τη διάλυση όλων των αυτόνομων υπηρεσιών και οργανισμών

στο έδαφος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανέφερε η αποκαλούμενη αυτόνομη κυβέρνηση. Η εντολή υπεγράφη δεδομένης της «σοβαρής στρατιωτικο-πολιτικής κατάστασης προκειμένου να διασφαλιστεί η φυσική ασφάλεια και τα βασικά συμφέροντα του λαού του Ναγκόρνο Καραμπάχ». Στην ανακοίνωση γίνεται λόγο για «τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Αζερμπαϊτζάν με τη μεσολάβηση της διοίκησης των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων ότι θα ληφθεί υπόψη η ελεύθερη, εθελοντική και ανεμπόδιστη διέλευση των κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ με την περιουσία και τα οχήματά τους μέσω του διαδρόμου Lachin». Όλα τα υπουργεία και λοιπές υπηρεσίες και οργανισμοί θα διαλυθούν μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2024 και η δημοκρατία του Αρτσάχ παύει να υπάρχει, σημειώνεται στην απόφαση του προέδρου της αυτόνομης διοίκησης.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν είναι σε ανοιχτή γραμμή με Ουάσιγκτον, Παρίσι και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ωστόσο από πουθενά δεν φαίνεται ότι μπορεί να κινηθεί σύντομα διεθνής αποστολή για την διασφάλιση της ζωής των Αρμενίων του Καραμπάχ. Όσο για την επιστροφή αυτών που έχουν ήδη φύγει, δεν υπάρχει καμία συζήτηση υπό τις παρούσες συνθήκες. Το θέμα εστιάζεται για την ώρα στην ασφάλεια των προσφυγικών κομβόι και τίποτε περισσότερο. Ως προς αυτό, η Μόσχα διαβεβαιώνει ότι καταβάλει και θα συνεχίσει να καταβάλει όλες τις προσπάθειες ασφαλείας για τους πρόσφυγες.

Διπλωματικό αδιέξοδο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρσογιάν επικοινώνησε χθες το βράδυ με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. Νωρίτερα είχε επικοινωνία και με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Από τις αναφορές του αρμενικού πρακτορείου ειδήσεων δεν προκύπτει πως οι δύο χώρες που είχαν διαμεσολαβητικό ρόλο στην ειρηνευτική συμφωνία του 2020 προτίθενται να παρέμβουν καθοριστικά προς το Μπακού, ώστε να σταματήσει ο διωγμός του αρμενικού πληθυσμού από το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Την Δευτέρα άλλωστε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν πήγε στον αζέρικο θύλακο του Ναχιτσεβάν και συνεχάρη τον πρωθυπουργό του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας σε δήλωση που εξέδωσε χθες το βράδυ για την συμπλήρωση τριών ετών από την έναρξη του πολέμου των 44 ημερών του 2020, σημειώνει ότι όλο αυτό το διάστημα οι Αρμένιοι του Καραμπάχ ήταν υπό συνεχή πίεση, διώξεις και επιθέσεις: «Πριν από τρία χρόνια, σαν σήμερα, το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των αυτοχθόνων πληθυσμών του Ναγκόρνο Καραμπάχ που ζουν στην πατρίδα τους, στοχεύοντας τον άμαχο πληθυσμό και διαπράττοντας μαζικά εγκλήματα πολέμου. Οι καταστροφικές ενέργειες ήταν μέρος της σχεδιασμένης πολιτικής του Αζερμπαϊτζάν να υποβάλει το Ναγκόρνο Καραμπάχ σε εθνοκάθαρση.

Βολές στη διεθνή κοινότητα

»Το Αζερμπαϊτζάν συνέχισε την πρακτική της χρήσης βίας ή απειλής βίας, αποφεύγοντας τον εποικοδομητικό διάλογο για τα δικαιώματα και την ασφάλεια του λαού του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο πλαίσιο ενός διεθνούς μηχανισμού. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών ο λαός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπέμεινε απάνθρωπες δυσκολίες, υποβαλλόμενος συνεχώς σε στρατιωτικές επιθέσεις, εκφοβισμό, αποκλεισμό 10 μηνών και λιμοκτονία.

»Ελλείψει καταδίκης της χρήσης βίας και ισχυρής αντίδρασης από τη διεθνή κοινότητα πριν από τρία χρόνια, της αναποτελεσματικότητας των εγγυήσεων ασφαλείας που δημιουργήθηκαν μετά τον πόλεμο των 44 ημερών του 2020 και της απουσίας διεθνούς πρόσβασης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι ενέργειες και η πολιτική αρμενοφοβίας του Αζερμπαϊτζάν όχι μόνο συνεχίστηκαν, αλλά πέρασαν σε νέα φάση, τον αναγκαστικό εκτοπισμό, μία εθνοκάθαρση μεγάλου μέρους του λαού του Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά τη στρατιωτική επίθεση στις 19 Σεπτεμβρίου».

Σύμφωνα με το αρμενικό πρακτορείο ειδήσεων Armen Press ολοκληρώθηκε η μεταφορά των τραυματιών από το Ναγκόρνο Καραμπάχ που βρίσκονταν στο πρατήριο καυσίμων που εξερράγη. Οι 112 βαρύτερα τραυματισμένοι από τους 349 μεταφέρθηκαν αεροπορικώς ενώ οι υπόλοιποι οδικώς. Τα αίτια της έκρηξης που στοίχησε την ζωή δεκάδων άλλων Αρμενίων δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Η Πυροσβεστική του Αζερμπαϊτζάν μόλις σήμερα, τρεις μέρες μετά το τραγικό συμβάν, ανακοίνωσε ότι θα διενεργήσει έρευνα.

Αμερικανικό κλιμάκιο στο Μπακού

Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν δηλώνει πρόθυμη να καλωσορίσει μια διεθνή αποστολή παρακολούθησης και οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με εταίρους και συμμάχους προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος του State Department Μάθιου Μίλερ. Η Samantha Power, η διευθύντρια της USAID, και ο βοηθός υφυπουργός Yuri Kim βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν για διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Αλίγιεφ.

Ο Μίλερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να δουν την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις. Ο υπουργός Μπλίνκεν είχε απευθείας συνομιλίες με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας. Είχαμε αρκετούς αξιωματούχους να ταξιδεύουν στην περιοχή, έχουμε κάνει ό, τι μπορούμε για να επιδιώξουμε τη διπλωματία, αλλά τελικά, εξαρτάται από τα δύο μέρη».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολίασε επίσης τον ρόλο της Ρωσίας τις τελευταίες ημέρες: «Δεν νομίζω ότι η Ρωσία διαδραμάτισε παραγωγικό ρόλο τις τελευταίες ημέρες. Τους έχουμε δει κατά καιρούς – υπήρξαν φορές που διευκόλυναν τις διαπραγματεύσεις, και αυτό ήταν κάτι που χαιρετίσαμε. Αλλά, σίγουρα την τελευταία εβδομάδα ο ρόλος τους δεν ήταν παραγωγικός σε αυτή την κατάσταση».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι